Organizația Mondială a Sănătății, noi recomandări pentru combaterea coronavirusului
Țările pot câştiga timp pe o perioadă scurtă, odată cu limitarea călătoriilor, însă această măsură „nu ajută”, conform OMS
Un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a condus echipa OMS ce a analizat luna trecută situaţia din China, a declarat că, în încercarea de a stopa răspândirea COVID-19, ţările pot câştiga timp pe o perioadă scurtă, odată cu limitarea călătoriilor, însă această măsură „nu ajută”. Cele mai eficiente, spune specialistul, sunt respectarea recomandărilor făcute de experţi şi depistarea cazurilor.
Doctorul Bruce Aylward a spus într-un interviu citat de Euronews că interdicţiile de călătorie „în general nu sunt parte din arsenalul pe care să îl foloseşti într-un astfel de caz”.
„Ceea ce am descoperit, ca principiu destul de robust, este că nu ajută să restricţionezi mobilitatea”, a spus Aylward. „Ceea ce interesează cu adevărat este unde se află virusul. Virusurile la pacienţi, virusurile la contacţii apropiaţi”.
Aylward a făcut afirmaţiile la o zi după ce şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că răspândirea la nivel mondial a coronavirusului poate fi caracterizată ca pandemie, conform news.ro.
Numeroase ţări au luat, în ultimele săptămâni, măsuri importante- principala fiind suspendarea călătoriilor în străinătate şi plasarea în carantină a mai multor oraşe şi regiuni.
Reprezentantul OMS a recunoscut că „oamenii sunt derutaţi” legat de coronavirus. El spune că simplele măsuri- precum spălarea mâinilor- şi testarea rapidă, în cazul în care o persoană este suspectă că a fost expusă COVID-19, sunt mai eficiente.
Strănutul nu este un simptom al Covid-19
Aylward a înlăturat şi câteva dintre miturile şi preconcepţiile generate pe seama COVID-19. El a spus că oamenii nu trebuie să fie îngrijoraţi cu privire la bunurile pe care le cumpără şi care vin din zone cu număr mare de cazuri şi a amintit că strănutul nu este simptom al bolii, ci febra şi tusea seacă.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
El a făcut referire şi la ideea că o vreme mai caldă ar putea să elimine coronavirusul.
„Mulţi întreabă dacă o să dispară odată cu iarna. Nu aş paria pe Mama Natură aici”, a spus. „Aş paria pe descoperirea cazurilor. Izolarea pacienţilor. Identificarea contacţilor. Testare. Testare. Testare”.
În cele mai multe cazuri, coronavirusul provoacă simptome uşoare sau moderate, precum febra şi tusea.
La unii oameni, în special vârstnici şi cei care au deja probleme de sănătate, el provoacă simptome mai severe, precum pneumonia.
Mare parte dintre cei care au fost infectaţi cu COVID-19 s-au vindecat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că oamenii care prezintă simptome uşoare se recuperează în aproximativ 2 săptămâni, în timp ce aceia care au o formă mai severă a bolii, în 3 până la 6 săptămâni.
Deşi vârstnicii care suferă de alte boli reprezintă grupa aflată în cel mai mare risc, oameni de 30, 40 şi 50 de ani se îmbolnăvesc de COVID-19, a mai spus Aylward.
„Cei mai mulţi dintre ei se recuperează şi vor fi bine. Unii, nu. Iar alţii vor muri”.„Nu ştim cine şi nu ştim de ce. Asta este foarte neliniştitor”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Aylward a mai afirmat că este încrezător în abilitatea SUA să ţină problema sub control, având în vedere că mulţi epidemiologi din China- care a reuşit să minimizeze rata de noi cazuri- au învăţat în Statele Unite.
„Ei ştiu cum să facă asta”, a făcut Aylward referire la experţii americani. „Şi au pregătit mii de oameni din SUA să fie organizaţi. Mobilizezi acea armată şi învingi acest inamic nou”.
La nivel global, de la depistarea coronavirusului la finalul anului trecut în China, peste 140.000 de oameni din 122 de ţări au fost infectaţi, iar mai mult de 65.000, vindecaţi. Numărul deceselor a depăşit 4.600.