Principalele măsuri anunțate de MAI:

  • carantină pentru persoane care sosesc în România din Italia din cele 12 comune
  • autoizolarea la domicilu pentru persoanele declarate cu risc
  • HG pentru alocarea resurselor financiare din fondul de rezervă al Guvernului pentru măsuri de carantinare, salarizare și cele aferente materialelor de informare
  • desemnarea unor experii care să facă parte dintr-un grup de lucru
  • instituirea unei linii telefonice gestionate de MS celor care solicită informații despre coronavirus
  • grup de comunicare strategica în situații de urgență astfel încât informațiile să fie din surse oficiale.

Orban, despre coronavirus: România are un risc mai mare, trebuie să o spunem în mod onest, pentru că avem foarte mulţi români în Italia

Premierul interimar Ludovic Orban a afirmat luni seară că România prezintă "un risc mai mare” în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului, având în vedere numărul mare de români care locuiesc în Italia. El face un apel către cetăţenii români aflaţi în Italia să evite "deplasările nenecesare” în ţară şi să nu îi expună pe cei apropiaţi riscului de contaminare cu coronavirus, dar şi către românii din ţară, cărora le recomandă să evite deplasările în zonele cu risc de infectare.

Citeste si: Gestul impresionant făcut de un băiat pentru câinele său: După ce l-a salvat de la bătaie, părăsindu-l, i-a lăsat o jucărie pentru a nu-l uita toată viața

Citeste si: VIDEO| România pare nepregătită în fața epidemiei de coronavirus. Ce măsuri iau autoritățile

Ludovic Orban a făcut un apel la cetăţenii români din Italia "să evite pe cât posibil deplasările nenecesare", el spunând că este "un act de responsabilitate” faţă de cei apropiaţi pe care

riscă să îi expună riscului de contaminare. El le-a recomandat românilor din ţară să evite deplasările în Italia.

Coronavirus
Coronavirus

"România are un risc mai mare, trebuie să o spunem în mod onest, pentru că avem foarte mulţi români.(...) Cred că pe săptămână sunt peste 170 de zboruri (din Italia- n.r.). La transportul aerian ştim foarte clar din ce aerogări s-au îmbarcat şi aici avem un grad mai mare de precizie.

La fel şi cu autocarul, ştim ce itinerariu şi ce staţionări a avut. Rămâne această încercare care este foarte dificilă, privitoare la cei care vin cu maşinile personale. Într-o astfel de situaţie contează foarte mult responsabilitatea”, a declarat Orban, luni seară, într-o emisiune la Digi 24.

Orban a spus că sunt 16 aeroporturi şi 21 de puncte de trecere a frontierei, iar în contextul în care sunt români care vin în ţară cu autovehicul personal, s-a decis ca cei care intră pe teritoriul României să fie puşi fie în carantină, fie în izolare la domiciliu, în funcţie de zona de unde vin.

"Recomandarea pe care am făcut-o Poliţiei de Frontieră a fost să solicite inclusiv acte din Italia să vedem cu precizie de unde vin. Dacă vin din zone unde s-a luat decizia de închidere a localităţilor, atunci intră automat în carantină, dacă vin din regiunile unde există risc de contaminare crescut, măsura este de izolare la domiciliu. Carantină înseamnă şi carantina instituţionalizată, în locaţii prestabilite. Până astăzi sunt identificate aproape 4.000 de locuri de carantină instituţionalizată. Am inventariat şi posibilităţile de tratare, de diagnosticare. Aici nu există posibilitate de diagnosticare imediată”, a explicat Orban.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: VIDEO| Românii fug din Italia de teama coronavirusului: „Magazinele sunt goale, străzile sunt goale”

El a spus că românii nu sunt obligaţi să prezinte actele de identitate emise de statul italian, dar că recomandarea este aceea de a colabora.

El a precizat că medicii din DSP-uri din judeţe care nu sunt la graniţa României au fost detaşaţi către graniţă.

Orban a mai spus că factorii implicaţi s-au reunit luni seară pentru a stabili măsurile care sunt necesare.

Coronavirus- Numărul deceselor în Italia a crescut la 7

Numărul deceselor provocate de Covid-19 în Italia a crescut la şapte, după ce autorităţile au anunţat luni că numărul celor infectaţi a ajuns la 219.

A şasea victimă este o femeie în vârstă de 84 de ani din Brescia, care era bolnavă de cancer, iar a şaptea, un bărbat în vârstă de 80 de ani, spitalizat în urmă cu o săptămână în Lodi, în urma unui infarct, mutat apoi la Milano. Medicii cred, în cazul acestuia din urmă, că a luat virusul de la un alt pacient.

Italia a raportat primul deces provocat de Covid-19 vineri, 21 februarie.

Angelo Borrelli, şeful Protecţiei Civile, a informat că cea mai afectată regiunea este Lombardia, cu 167 de cazuri de infectare.

În regiunea Veneto au fost detectate 27 de cazuri, în Emilia-Romagna, 18, în Piemonte, 4, iar în Lazio, 3 (dintre care doi pacienţi au fost trataţi).

Italia a devenit a treia ţară, la nivel global, cu cel mai mare număr de cazuri, după China şi Coreea de Sud.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire la nivel mondial a trecut de 79.000, iar numărul deceselor 2.619

Luni, statisticile indicau că s-au înregistrat cel puţin 77.150 de cazuri confirmate în China, iar la nivel global sunt 79.356 de cazuri, bilanţul deceselor fiind de 2.619 de persoane, 27 fiind în afara Chinei, o creştere majoră faţă de săptămâna trecută, când erau 5 decese în afara Chinei, majoritatea la persoane care au avut o legătură directă cu China.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Coronavirus
Coronavirus

Noi focare au apărut în Coreea de Sud, Iran şi Italia, cu zeci de cazuri confirmate şi mai multe decese.

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat că noul coronavirus este cea mai gravă criză de sănătate publică de la fondarea Republicii Populare Chineze, în condiţiile în care au apărut noi cazuri în coreea de Sud şi Italia, ceea ce provoacă temeri legate de riscul unei pandemii.

În afara Asiei, au apărut cazuri numeroase în Italia şi Iran, reînnoind temerile legate de faptul că virusul se răspândeşte la nivel global, în pofida numeroaselor restricţii de trafic instituite în China.

”Încă nu am identificat pacientul zero, cel de la care au apărut cazurile de îmbolnăvire, astfel că este dificil să facem evaluări cu privire la noi cazuri”, a declarat Angelo Borrelli, şeful Agenţiei Naţionale de Protecţie Civilă.

Măsuri stricte de urgenţă au fost instituite în weekend, inclusiv interzicerea evenimentelor publice în 10 municipalităţi, după creşterea numărului cazurilor confirmate în regiunile Lombardia şi Veneto.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si