Studiu: România ar putea ajunge la peste 2500 de infectări zilnice. Cinci scenarii posibile
Potrivit unui studiu realizat de statisticianul Valentin Pârvu și dr. Emilian Popovici, vicepreședintele al Societății Române de Epidemiologie, România s-ar putea confrunta cu cinci scenarii privind noile cazuri de coronavirus.
Proiecțiile celor doi pentru jumătatea lunii august, in funcție de indicele de reproducție, arată că cel mai pesimist scenariu ar putea aduce 2692 de cazuri zilnice, cu 1428 de pacienți la terapie intensivă.
Cel mai bun scenariu ar genera 20 ed noi cazuri depistate zilnic, cu 32 de pacienți internați la terapie intensivă.
Studiul realizat de cei doi analizează evoluția pandemiei în cinci țări: România, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria.
În ultimele zile, doar Ungaria nu prezintă o creștere a numărului zilnic.
„Pentru a înțelege impactul asupra cazurilor zilnice și a spitalizarilor în urmatoarele 2 luni, s-au simulat 5 scenarii separate, fiecare cu un indice de reproductie efectiv fix pe perioada următoare. Numarul activ de cazuri a fost asumat ca fiind cazurile acumulate pe 25 zile, iar internatii în ATI au fost estimati folosind rata de 3.4% din cazurile active, rata care a fost relativ constanta în Romania în ultimele 2 luni”, se arată în studiu.
Cinci scenarii privind infectările cu coronavirus
Scenariu 1 (Rt= 0.8) și Scenariu 2 (Rt= 0.9) sunt scenarii optimiste în care pe timpul verii 10 pacienți infectati infecteaza în medie alți 8 sau 9 pacienți în aproximativ 5 zile, epidemia fiind astfel în scădere. Aceste scenarii vor duce ca în jurul datei de 14 August să fie 32-84 de cazuri la ATI.
Scenariu 3 (Rt= 1) este un scenariu de ‘platou’ (similar cu luna Aprilie), când practic cazurile zilnice rămân aproximativ constante. Situația pe perioada verii ar rămâne aproximativ la fel cu situația actuala.
Scenariu 4 (Rt= 1.1)
și Scenariu 5 (Rt= 1.2) sunt scenarii în care epidemia va crește exponential cu doua rate diferite. Un indice de 1.2 constant pe timpul verii va duce ca 10 pacienți infectati sa infecteze 12 pacienți în aproximativ 5 zile, iar după 2 luni acei 10 pacienți initiali vor duce la aproximativ 100 de pacienți zilnici.
Cu un numar de reproductie de 1.2, in jurul datei de 14 august se așteaptă aproximativ 2629 cazuri noi pe zi.
Daca se vor atinge 2629 cazuri noi pe zi serviciile de terapie intensiva vor fi depasite, cu 1428 potentiali pacienti. Cu un numar de reproductie de 1.1, în jurul datei de 14 august se așteaptă sub 1000 de cazuri zilnice, cu aproximativ 561 pacienți internati în serviciile de terapie intensiva.
„Indicele Rt este un element cheie care arată mai pregnant măsura în care virusul se probagă pentru a determina potențialul acestuia pentru împrăștierea epidemiei la timpul t cu măsurile de de control luate la acel moment t.
Rt trebuie evaluat cel puțin săptămânal, în locații diferite și la intervale frecvente”, se mai arată în studiu
Recomandările studiului
1. Evaluarea atenta a masurilor de relaxare si implementarea lor numai in functie de evolutia indicatorilor inregistrati.
2.Verificarea permanenta si cat mai extinsa de catre autoritati a modului in care populatia respecta masurile recomandate.
3.Informarea permanenta clara si pe inteles a populatiei cu privire la evolutia pandemiei si cu privire la masurile care trebuiesc luate de catre aceasta
4.Contracararea eficienta a tuturor actiunilor demobilizatoare si de dezinformare intreprinse de catre diverse grupuri sau persoane publice in special cu luarea impotriva acestora a masurilor legale acolo unde este cazul.