Funcţionează sau nu strategia Suediei de combatere a coronavirusului?
Suedia a avut o abordare total diferită de cea a vecinilor ei nordici în încercarea de a limita răspândirea COVID-19.
Strategia Suediei le-a permis oamenilor să trăiască aproape normal. Magazinele și restaurantele au rămas deschise, la fel și multe dintre școli.
Cu un bilanț de peste 5.700 de morți, rata de mortalitate din Suedia este acum cu 25% mai mare decât cea din Statele Unite, raportat la numărul populației.
Cu toate acestea, autoritățile insistă că numărul deceselor a scăzut considerabil în ultimele săptămâni, relatează Euronews.
Citeste si: Veste bună din SUA despre vaccinul împotriva COVID-19
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
La începutul lui iulie, numărul pacienților cu coroanvirus internați într-un spital din capitala Suediei a scăzut sub 100, pentru prima dată de la începutul lui martie. „Acum avem unul sau două decese pe zi și foarte puține persoane în terapie intensivă”, spune Jan Albert, profesor de boli infecțioase la Institutul Karolinska.
„Stăm mult mai bine acum decât în aprilie”, a adăugat profesorul.Colega sa, Anna Mia Ekström, explică de ce: odată cu venirea vacanței de vară, mai puțini oameni merg la muncă și cu mijloacele de transport în comun, petrec mai mult timp afară, în aer liber, iar virusul are mai puține ocazii de a se răspândi.
Nu se știe cât de aproape este Suedia de imunitatea de grup. Cercetătorii încă încearcă să determine dacă se poate căpăta imunitate după noul coronavirus și pentru cât timp.
Ekström spune că indicele de reproducere (R) a virusului, care măsoară media numărului de oameni infectați de o persoană bolnavă, a scăzut acum în Suedia la 0,6- ceea ce înseamnă că transmiterea este în scădere. În același timp, numărul oamenilor cu anticorpi pentru noul coronavirus este în creștere. Datele publicate în iunie de agenția suedeză pentru sănătate publică au arătat că circa 10 la sută din populația Stockholmului- cea mai afectată regiune a țării- a dezvoltat anticorpi de COVID-19, o proporție mai mare decât în orice altă regiune a țării.
Pe de altă parte, un studiu recent al Institutului Karolinska sugerează că persoanele care au fost testate negativ la anticorpi de coronavirus s-ar putea să aibă totuși o anumită imunitate prin celulele specifice T, care identifică și distrug celulele infectate.