CORONAVIRUS. La nivel global au fost confirmate 427 de decese şi 20.627 de cazuri de îmbolnăvire, conform CNN.

Dintre acestea, 425 de decese s-au produs în China. Tot în China, sunt 20.438 de persoane infectate cu coronavirus.

În afara Chinei sunt înregistrate 190 de cazuri de contaminare şi două decese în cel puţin 25 de ţări, dintre acestea, Japonia fiind ţara în care sunt consemnate cele mai multe cazuri.

Japonia este urmată, ca număr de îmbolnăviri, de Thailanda- 19 cazuri şi Singapore- 18.

Noul tip de coronavirus din China, care a dus la moartea a sute de persoane, tinde să provoace o pandemie, sunt de părere mai mulți specialiști în domeniul bolilor infecțioase, citați de The New York Times.

CORONAVIRUS
CORONAVIRUS

Citeste si: VIDEO| China, îngenuncheată de coronavirus

CORONAVIRUS. Ce este o pandemie?

O pandemie, definită ca o epidemie extinsă pe două sau mai multe continente, poate avea consecințe globale, în ciuda restricțiilor extraordinare de călătorie și a carantinelor impuse de China și de alte țări, inclusiv de Statele Unite, susțin aceștia.

CORONAVIRUS. Oamenii de știință nu știu până în acest moment cât de letal este noul coronavirus, deci există o incertitudine cu privire la cât de multe decese ar putea provoca o eventuală pandemie.

Există, însă, un consens potrivit căruia agentul patogen este transmis cu ușurință de la om la om.

Citeste si: ”Virusul morții” a ucis 361 de persoane, până acum!

Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății

O echipă internaţională de experţi condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea merge în China, cel mai devreme în această săptămână, pentru a investiga epidemia declanşată de coronavirus, şi ar putea include şi experţi americani, în urma unui acord între şeful OMS şi preşedintele Xi Jinping, a declarat luni un purtător

de cuvânt al organizaţiei, transmite Reuters.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

CORONAVIRUS. Separat, un oficial american din sectorul sănătăţii a declarat la Geneva că experţi medicali americani ar putea face parte din misiunea tehnică condusă de OMS, dar că discuţiile sunt încă în curs.

CORONAVIRUS
CORONAVIRUS

China a acuzat luni Statele Unice că provoacă panică în legătură cu răspândirea rapidă a coronavirusului, cu restricţii de călătorie şi evacuări.

Citeste si: Povestea impresionantă a doi bărbați din Brăila întorşi sâmbătă din China: Gestul lor este de necrezut

Coronavirusul se răspândește mai rapid ca gripa

Coronavirusul descoperit în Wuhan se răspândește mai rapid ca gripa, care este foarte transmisibilă, spre deosebire de bolile înrudite provocate de alte tipuri de coronavirus, precum, SARS și MERS, au descoperit oamenii de știință.

„Este foarte, foarte transmisibil (noul virus, n. red.) și aproape sigur va fi o pandemie”, a spus dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite.

Prin comparație, în timpul epidemiei de SARS din 2003, după răspândirea virusului timp de nouă luni au fost confirmate doar 8.098 de cazuri. MERS circulă din 2012, dar au existat doar aproximativ 2.500 de cazuri cunoscute.

CORONAVIRUS
CORONAVIRUS

Citeste si: China: autoritățile au interzis înmormântările celor infectați cu coronavirus. Ce se întâmplă cu trupurile celor decedați

CORONAVIRUS. Cea mai mare incertitudine

Cea mai mare incertitudine acum, spun specialiștii, este câți oameni vor muri la nivel mondial din cauza noului tip de coronavirus. SARS a ucis aproximativ 10% dintre persoanele infectate, iar MERS acum ucide aproximativ o treime din persoanele infectate.

„Gripa spaniolă” din 1918 a ucis aproximativ 2,5% dintre cei infectați, dar pentru că a infectat atât de multe persoane și îngrijirile medicale erau mult mai puțin avansate la acea vreme, 20 până la 50 de milioane de oameni au murit din cauza acestei boli.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În schimb, pandemia de „gripă porcină” (A H1N1) din 2009 a ucis aproximativ 285.000 de persoane, deci 0,02% dintre persoanele infectate, o rată a mortalității mai scăzută decât în cazul gripei sezoniere.

Coronavirus. Rata mortalității

Rata mortalității pentru cazurile cunoscute de coronavirus din Wuhan a fost de aproximativ două procente până în prezent, însă ar putea să scadă pe măsură ce vor fi descoperite cazuri mai puțin severe, notează specialiștii.

Citeste si: Coronavirus. Nostradamus a prezis virusul ucigaş? Cum era numit în scrierile sale

Este „din ce în ce mai puțin probabil ca virusul să poată fi controlat”, a spus dr. Thomas R. Frieden, fost director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). „Prin urmare, este probabil să se răspândească, așa cum o fac gripa și alte boli, dar încă nu știm cât de mult se va extinde și cât de mortal va fi”, a adăugat acesta, conform digi24.ro.

CORONAVIRUS. Efectele unei pandemii ar fi probabil mai puternice în unele țări decât în altele. În timp ce Statele Unite și alte țări dezvoltate ar putea fi capabile să detecteze și să plaseze în carantină persoanele infectate, țările cu sisteme de sănătate mai slab dezvoltate ar putea să nu facă față.

„Răspândirea acestuia (a noului tip de coronavirus, n. red.) seamănă mai mult cu răspândirea A H1N1 decât a SARS, iar eu sunt din ce în ce mai alarmat”, a spus dr. Peter Piot, directorul Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra. „Chiar și o mortalitate de 1% ar însemna 10.000 de decese la fiecare milion de oameni”, a adăugat acesta.

CORONAVIRUS
CORONAVIRUS

Citeste si: Patru români din zona de focar a infecției cu coronavirus, repatriați. Ce se întâmplă acum cu ei

Cea mai vulnerabilă regiune este Africa

Cea mai vulnerabilă regiune a lumii este Africa, declară mulți experți. Peste un milion de chinezi lucrează acolo, în mare parte în proiecte miniere. De asemenea, mulți africani lucrează și studiază în China și în alte țări în care a fost identificat virusul.

CORONAVIRUS. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si