În țări precum Italia, dintre persoanele testate pozitiv, aproape 60% sunt bărbați, iar peste 70% dintre pacienții decedați sunt de sex masculin, potrivit Institutului Național de Sănătate din Italia (ISS). Chiar și în țări cum ar fi Coreea de Sud, unde procentul de femei testate pozitiv este mai mare decât cel al bărbaților, aproximativ 54% din decesele raportate sunt din rândul bărbaților.
Jurnaliștii CNN au încercat să găsească explicații pentru fenomen și au solicitat opinii de la o serie de epidemiologi renumiți.
Dr. Deborah Birx, coordonator al crizei de coronavirus desemnat de Casa Albă, este de părere că este foarte important să se înțeleagă cine este cel mai vulnerabil în fața virusului, mai ales că în SUA pandemia a ajuns mai târziu.
Citeste si: Al 14-lea deces în România provocat de coronavirus: Un bărbat de 52 de ani
Chiar dacă datele obţinute în timp real nu sunt foarte exacte, specialiştii spun că sunt suficiente pentru a confirma că bărbaţii prezintă un risc mai mare de deces din cauza COVID-19. În funcţie de ţară, procentul poate fi cu 10%, 50% ori chiar 90% mai mare decât al femeilor, spune Sarah Hawkes, profesor la University Collage London.
Explicaţia dată de specialişti constă în faptul că bărbaţii au o stare de sănătate mai precară decât a femeilor, din cauza viciilor.
În timpul epidemiei de SARS din Hong Kong, mai mulţi bărbaţi decât femei au prezentat simptome agravante şi chiar nevoia de a fi intubaţi pentru a respira artificial.
De asemenea, la nivel mondial sunt mai mulţi bărbaţi decât femei care prezintă următoarele afecţiuni: hipertensiune arterială, afecţiuni coronariene, boli de plămâni ori care au au avut cel puţin un infarct.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Programul Rabla Plus demarează miercuri, cu cel mai mare buget de când există programul
Italia are 7 milioane de bărbaţi care fumează şi circa 4,5 milioane de femei fumătoare, mai arată statisticile, potrivit Digi24.