Pacienții care suferă de ceea ce a fost denumit „hipoxie fericită” sau „hipoxie tăcută” vorbesc, stau pe rețelele sociale și nu se plâng de niciun disconfort. Medicii sunt șocați, însă, pentru că la nivelul extrem de scăzut de oxigen din țesuturile lor, ei ar trebui să fie în stare de comă sau într-o accentuată stare de disconfort.

Termenul medical este „hipoxie tăcută”. Se întâmplă atunci când oamenii nu sunt conștienți de faptul că nu au suficient oxigen și se prezintă la spital într-o stare mult mai proastă decât arată.

Mulți dintre ei au trecut deja prin simptomele clasice ale COVID-19 cu între două și șapte zile înainte să ajungă la spital cu greutate la respirație, spune dr. Richard Levitan, medic în New Hampshire.

Citeste si: Coronavirus România. Alte 312 cazuri de îmbolnăvire. Bilanțul depășește 14.800 de cazuri

El a văzut pacienți la camera de urgență cu un nivel de oxigen în țesuturi de sub 50%, atât de scăzut încât ar fi trebuit să fie incoerenți și aproape inconștienți. Saturația normală cu oxigen este între 95% și 100%, iar orice valoarea sub 90% este considerată anormală.

Pe lângă acest bizar simptom, Levitan spune că radiografiile pulmonare ale acestor pacienți arătau niște leziuni pneumonice atât de severe încât ei ar fi trebuit să aibă dureri groaznice și să respire cu mare greutate, scrie digi24.ro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Un simptom bizar al COVID-19 îi șochează pe medici
Un simptom bizar al COVID-19 îi șochează pe medici

„Radiografiile lor arătau groaznic, nivelul oxigenului era foarte mic. Erau, însă, complet trezi, alerți și își butonau telefoanele”, a adăugat medicul.

Ce se întâmplă de fapt?

Medicii speculează că pentru unii oameni, boala progresează într-un mod diferit.

Pacienții se confruntă cu simptome precum febră și diaree, iar corpul începe să compenseze pentru lipsa de oxigen prin mărirea frecvenței respirațiilor.

Citeste si: Bilanţul covid-19 în SUA creşte cu 2.448 de morţi şi 27.300 de contaminări

„Imaginați-vă că aveți un pahar plin de aer și, brusc, acel pahar se înjumătățește. În mod natural, corpul se va strădui să compenseze cantitatea lipsă de aer și va induce o respirație de două ori mai rapidă”, spune dr. Cedric Rutland, purtător de cuvânt la Asociația Pulmonară Americană.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Oamenii nu devin conștienți de respirația lor sacadată, însă nivelul oxigenului continuă să scadă. Între timp, corpul devine obișnuit cu cantitatea mai redusă de oxigen, la fel ca atunci când suntem la altitudini mari.

Citeste si: Orasul in care coronavirusul a facut prapad: Cadavrele, lasate sa putrezeasca pe strazi si pe holurile spitalelor

Hipoxia tăcută ar putea fi o explicație pentru decesele rapide și bizare ale unor tineri care nu au avut simptome foarte serioase de COVID-19.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si