In articol:
- Toate pisicile purtătoare de anticorpi prezentaseră simptome ale bolii
- Nu există informaţii suficiente pentru a recomanda bolnavilor de COVID-19 să se izoleze de animalele de companie
Noul coronavirus este o zoonoză, o boală infecţioasă transmisă de la animal la om. Cu toate că pare că animalele domestice nu joacă un rol important în propagarea sa, din ce în ce mai multe date arată că pisicile, câinii şi chiar tigrii pot contracta virusul.
În cadrul unui nou studiu, care va fi prezentat cu prilejul unui congres ştiinţific, dar care nu a fost publicat într-o revistă cu un comitet de lectură, cercetători canadieni în ştiinţe veterinare au testat animalele domestice ale persoanelor infectate cu noul coronavirus sau care au prezentat simptome asociate cu COVID-19.
Într-un prim grup, pentru care diagnosticul nu era mai vechi de două săptămâni, au cercetat prezenţa virusului (printr-un test PCR) la 17 pisici, 18 câini şi un dihor.
În schimb, într-un al doilea grup de opt pisici şi zece câini, unde diagnosticul proprietarilor era mai vechi, testele serologice au pus în evidenţă prezenţa anticorpilor IgG (indici ai unei infecţii mai vechi) la patru pisici şi doi câini şi a anticorpilor IgM (marca unei infecţii mai recente) la trei pisici.
Toate pisicile purtătoare de anticorpi prezentaseră simptome ale bolii
Toate pisicile purtătoare de anticorpi precum şi unul dintre câini prezentaseră simptome ale bolii, în special respiratorii, în aceeaşi perioadă cu proprietarii.
''Chiar dacă numărul participanţilor a fost limitat(...), aceste rezultate preliminarii sugerează că o proporţie importantă de animale domestice care trăiesc împreună cu persoane afectate de COVID-19 dezvoltă anticorpi'', a explicat Dorothee Bienzle, profesoară la Universitatea Guelph (Ontario).
Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro
Citeste si: Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!- wowbiz.ro
Citeste si: Cât de vulnerabili sunt copiii în fața coronavirusului. Un medic explică situația
Eşantionul este cu toate acestea prea redus pentru a trage o concluzie, iar proprietarii de animale domestice nu trebuie să-şi facă griji, estimează experţi care nu au luat parte la studiu.
Nu există informaţii suficiente pentru a recomanda bolnavilor de COVID-19 să se izoleze de animalele de companie
Nu există informaţii suficiente pentru a recomanda bolnavilor de COVID-19 să se izoleze de animalele de companie, spune Sally Cutler, profesoară de microbiologie medicală la Universitatea East London, care aminteşte că ''animalele pot fi o sursă de alinare pentru oameni, în special când sunt bolnavi''.
Citeste si: Bilanț coronavirus, azi, 18 septembrie. Români infectați pe capete și 48 de noi decese
Citeste si: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele- kfetele.ro
Deşi mai mulţi câini şi pisici şi chiar un tigru de la grădina zoologică din New York au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus în ultimele luni, nu ştim dacă aceste animale infectate pot reprezenta un risc pentru oameni, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Focarele epidemice dintr-o crescătorie de nurci au suscitat cu toate acestea temeri în ceea ce priveşte o posibilă transmitere de la animale la om.