Cozonac pufos care se desface fâşii, ca la mama acasă - Reţetă
Cozonac pufos care se desface fâşii, ca la mama acasă - Reţetă. Cozonacul este vedeta meselor de sărbătoare, un deliciu pentru invitați. Iată cum se prepară rețeta pentru cozonaci pufoși și delicioși, care se desfac fâşii!
Author: Alina Raducu marți 12 aprilie 2022 , 10:55
Cozonac pufos care se desface fâşii, ca la mama acasă- Reţetă. Află rețeta pentru cozonac pufos care se desface fâşii, ca la mama acasă! Este o rețetă simplă, care sigur va fi pe placul tuturor. Iată secretul cozonacilor pufoși și plini de savoare!
Începeți prin a cerne făina, de trei ori, dacă puteți cu o seară înainte, pentru ca astfel să devină mai pufoasă. Apoi, într-un vas se încălzește laptele cu tot zahărul, iar apoi se lasă la răcit.
După care, pregătiți maia din drojdie. Astfel, drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, se adaugă două linguri de făină și alte 2-3 linguri de lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină.
Astfel, după ce și-a dublat volumul, se adaugă toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate. Apoi se frământă aproximativ jumătate de oră. Aluatul se lasă la dopsit în bucătăria încălzită aproximativ 40 de minute.
Continuați astfel: împărțiți aluatul în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe cacao, nucă, stafie, rahat, fulgi de ciocolată.
Mai apoi, se fac patru suluri și se împletesc două câte două. Adăugați în tava tapetată, hârtie de copt și apoi o ungeți cu un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte. Se lasă la crescut din nou până când își dublează volumul (pentru 60 de minute) și apoi se bagă la cuptor aproximativ 50 de minute la 160 de grade Celsius.
Secretul cozonacilor pufoși și delicioși
Pentru a avea niște cozonaci pufoși care se desfac fâșii, trebuie să folosești ingrediente de calitate. Totodată, acestea trebuie păstrate la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar încăperea în care se pregătește aluatul, trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât şi după.
Recomandat ar fi ca fereastra și ușa încăperii unde se frământă aluatul să rămână închise, pentru a nu se face curent, atât în timpul frământării, cât şi după scoaterea cozonacului din cuptor.