In gospodaria Marinei este forfota mare, are cel mai bun cuptor cu lemne din Ciocotiș iar de sarbatori toate gospodinele din sat vin la ea sa-si pregateasca cei mai buni cozonaci si cocuti,un fel de colacei specifici Maramuresului.
Hermina si vecina ei, Rozalia vin in fiecare an la cuptorul pe care Marina il are in curte, tot aici femeile si framanta aluatul pentru "bunatatile vedeta" de carciun.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
La cuptorul Marinei, gospodinele isi fac programare si cu cateva luni inainte. Anul acesta cele doua vecine au avut noroc si au reusit sa prinda loc liber tocmai in seara zilei de joia mare, atunci cand, potrivit traditie se face tot ce este copt.
La framantat si gazda le da o mana de ajutor vecinelor. Pentru ca sunt multi colacei si cozonaci de copt,aluatul se face in mai multe transe.
Asa ca in timp ce o parte din coca sta la dospit, gospodinele impletesc cocutii pentru colindatori din alt aluat.
Pentru a fi gustosi, cocutii se coc in vatra cuptorului incins din care se scoate afara jarul.Coptul dureaza aproximativ o ora, insa merita tot efortul.