Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului din an: cel al egiptenilor (de 365 de zile) și cel al romanilor (de 355 de zile). Problema era că anual rămânea o diferență de zece zile între cele două sisteme. Ulterior, împăratul roman Iuliu Cezar a hotărât, în anul 46 î. Hr., a hotărât să îndrepte acea diferență. Astfel, s-a făcut trecerea la sistemul de calcul egiptean, care a fost botezat „calendarul iulian”.

Acest calendar iulian a fost ulterior folosit de creștini timp de 15 secole.

Crăciunul în stil vechi se sărbătorește pe data de 7 ianuarie

Însă între calendarul iulian și cel solar există o diferență de 11 minute și 14 secunde, astfel încât după 330 de ani s-a ajuns la o diferență de trei zile, cel dintâi calendar fiind în urmă. În vremea primului Sinod Ecumenic, echinocțiul de primăvară avea loc în data de 21 martie în loc de 24 martie. Iar de atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare pentru calcularea datei Paștelui ziua de 21 martie.

Citeste si: Anul Nou 2021. Cele mai frumoase mesaje pentru cei dragi la început de an 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Ce biserici sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi Ulterior, astronomii au observat că o dată la 123 de ani, echinocțiul de primăvară retrograda cu o zi. Tocmai de aceea, au propus conducătorilor Bisericii să îndrepte calendarul, astfel încât tabelele pascale să corespundă cu ziua lunii pline. Așadar, papa Grigorie al XIII-lea a făcut în data de 24 februarie 1582 o reformă prin care suprima zece zile din calendar – de atunci, calendarul a căpătat denumirea de „gregorian” sau „stil nou”.

Citeste si: Sfântul Ion 2021. Pe ce dată și în ce zi pică anul acesta. Sărbătoare mare în calendarul ortodox

Bisericile ortodoxe care funcționează pe rit vechi

În prezent, mai există biserici ortodoxe care încă funcționează pe rit vechi. Printre acestea se numără Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si