Oamenii de știință au anunțat că au descoperit forme ciudate de viață adânc sub ghețarii din Antarctica, unde nu ajunge niciun fel de lumină, potrivit NewDaily.com.

"Nu ne-am așteptat niciodată să găsim așa ceva. Sunt animale care își filtrează hrana din apa înghețată, departe de orice sursă de lumină", au precizat biologii marini.

Citeste si: Tornadele şi gerul din SUA au ucis oameni şi pun în pericol vaccinarea anti-COVID

Specii necunoscute, descoperite adânc sub gheață

Forând prin gheața din raftul de gheață Filchner-Ronne, oamenii de știință au descoperit accidental animale care arătau ca niște bureți și posibil alte specii necunoscute atașate unui bolovan pe fundul mării.

„Ne așteptam să recuperăm un miez de sediment de sub stratul de gheață, așa că a fost o mare surpriză când am lovit roca și am văzut din filmările video că erau animale care trăiau pe el”, a spus dr. James Smith, un geolog la British Antarctic Survey (BAS).

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Viața marină din Antarctica, incredibil de adaptată la o lume înghețată

Potrivit unei declarații a British Antarctic Survey, acesta a fost primul studiu care a găsit animale în astfel de condiții, deoarece foarte puține alte specii au fost observate la o distanță de 260 de kilometri de oceanul deschis, înntr-un întuneric complet și la temperaturi de minus 2,2 grade.

„Această descoperire este unul dintre acele accidente norocoase care împing ideile într-o direcție diferită și ne arată că viața marină din Antarctica este incredibil de adaptată la o lume înghețată”, a spus co-autorul studiului și biogeograful BAS Huw Griffiths.

Oamenii de știință au spus că animalele se află la 1500 de kilometri distanță de orice sursă de fotosinteză. „Descoperirea noastră ridică atât de multe întrebări, cum ar fi Cum au ajuns acolo? Ce mananca ele?", mai spune Griffiths.

„Și ce s-ar întâmpla cu aceste comunități dacă platoul de gheață s-ar prăbuși?”, a adăugat savantul britanic în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si