Pedepsele pentru cadrele didactice care își folosesc abuziv funcţia în scop sexual cresc cu o treime din limitele din legea actuală. 

Citește și: Cu cât cresc salariile profesorilor în 2024 și ce li s-a promis negru pe alb la greva din vară

Iniţiativa legislativă a fost propusă de deputatul Cătălin Teniţă și iniţiată în mod transpartinic alături de Diana Morar (PNL), Maya Teodoroiu (PSD) şi de Oana Murariu (USR).

Legea care cere tratament penal pentru hărţuirea sexuală în mediul şcolar şi universitar a fost votată în unanimitate de plenul Camerei Deputaţilor şi merge le promulgare la Cotroceni, la președintele Klaus Iohannis. 

Extinderea hărțuirii sexuale și în mediul școlar

Potrivit Codului Penal, hărţuirea sexuală a fost restricţionată la situaţiile în care există o „relaţie de muncă sau similară” între victimă şi agresor.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Acest lucru înseamnă că, până acum, hărţuirea sexuală în mediul şcolar sau universitar nu putea fi sancţionată conform legii penale.

Proiectul de lege a schimbat acest lucru, reglementând expres în Articolul 299- Folosirea abuzivă a funcţie în scop sexual, situaţia când fapta de hărţuire sexuală are loc în mediul şcolar şi universitar.

lege hartuire scoli

Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților

[Sursa foto: Facebook]

Pedepse mai dure pentru abuzul sexual în școli

„Un aspect foarte important este acela că fapta de a cere sau obţine favoruri sexuale în mediul şcolar şi academic poate fi considerată infracţiune chiar şi dacă se întâmplă o singură dată, fără a fi necesară repetarea acestei acţiuni- condiţie inerentă infracţiunilor de obicei (hărţuirea sexuală este o infracţiune de obicei)”, a explicat Catalin Tenita, membru Reper. 

Proiectul completează articolul 299 astfel: „Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite de către personalul didactic din învăţământul universitar sau preuniversitar împotriva unui elev sau student, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

hartuire profesori scoli

Pedepse mai dure pentru abuzul sexual în școli

Inițiatorul legii, Cătălin Teniță, spune că prădătorii sexuali din procesul de educație vor face de acum înainte închisoare. 

"Tăică-miu îmi spune întotdeauna că sănatatea și siguranța sunt cele mai importante lucruri pe care un părinte îl lasă unui copil. Azi noi, deputații, am reușit să facem asta, măcar un pic. Să nu mai existe un spațiu atât de mare pentru prădătorii sexuali în timpul procesul de educație. Să existe o pedeapsă clară și drastică. Pușcărie", a declarat deputatul Reper.

Adoptarea legii s-a făcut rapid, în doar 4-5 luni de la depunerea proiectului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si