"Partidul Național Liberal este cel care a realizat, atunci când a deținut guvernarea, unele dintre cele mai mari măriri ale punctului de pensie, înțelegând pe deplin necesitatea ca veniturile seniorilor să crească. Încă avem în România o pensie medie cu mult sub nevoile reale, iar noua Lege a pensiilor, jalon esențial în PNRR, va elimina din inechități și va produce o majorare substanțială.

Greu încercată de crizele suprapuse din ultima perioadă, inclusiv cele economice, România a făcut și va continua să facă eforturi pentru ca cei mai vulnerabili dintre concetățenii noștri să simtă un sprijin real din partea Guvernului.

Nu avem voie să lăsăm pe nimeni în urmă, atâta timp cât ne pretindem un stat democratic, centrat pe cetățean și nevoile sale. Ca liberali, suntem datori în egală măsură atât față de cei care astăzi produc plusvaloare în economia națională, cât și de cei datorită cărora suntem astăzi aici, pensionarii", transmite George Șișcu, deputat PNL.

Pensiile se măresc de două ori în 2024

Potrivit proiectului de lege, în anul 2024 vor avea loc două majorări ale pensiilor: prima ajustare se va realiza la 1 ianuarie 2024, iar cea de-a doua la 1 septembrie 2024.

La data de 1 ianuarie 2024 se va produce o majorare de 13,8%, iar punctul de pensie va atinge suma de 2.032 de lei. Din 1 septembrie 2024, pensionarii vor beneficia de noile taloane de pensie, ce vor reflecta recalculările efectuate după noua formulă; potrivit autorităților, se va înregistra o creștere medie a pensiilor de 40% față de acest an.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Noua lege a pensiilor stabilește că stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani, conform următoarei formule: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Chiar dacă vârsta de pensionare a femeilor va fi egalizată cu cea a bărbaților, noua lege prevede anumite avantaje pentru femei. Astfel, vârsta de pensionare se va reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, fără a depăși limita de 3 ani și 6 luni.

De asemenea, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă. Actul normativ a fost aprobat de senatori pe 14 noiembrie, după doar câteva ore de dezbateri în comisiile de specialitate și în plen.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si