Crește numărul cazurilor de rujeolă în România. Epidemia s-a extins în 34 de județe și municipiul București
În România, numărul cazurilor de rujeolă este în creștere. În ultima săptămână s-au confirmat încă 445 cazuri, potrivit Institutului de Sănătate Publică (INSP).
Acest lucru reprezintă aproximativ 18% din totalul îmbolnăvirilor din acest an. Autoritățile sanitare au anunțat primul deces zilele trecute. Un bebeluș de șapte luni, din județul Brașov, a fost victima rujeolei.
,,În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de șapte luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud.
Braşov, contact cu fratele în vârstă de trei ani, nevaccinat antirujeolic”, a transmis INSP.
Potrivit Institutului de Sănătate Publică (INSP), dacă până la data de 10 decembrie (1 ianuarie- 10 decembrie 2023) s-au notificat 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, la ultima raportare, de marţi, numărul a fost în creștere. Totalul a ajuns la 2.455
de cazuri (perioada de referinţă 1 ianuarie- 17 decembrie 2023) confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Capitală, potrivit Realitatea.net .
Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă?
Potrivit Institutului de Sănătate Publică (INSP), cele mai multe cazuri se înregistrează în județele Mureş- 711, Braşov- 510, Cluj- 196, Giurgiu- 170, Ilfov- 115 şi în Bucureşti- 326.
De asemenea, la începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a declarat în mod oficial epidemie de rujeolă în România, la nivel național.
Mesajul transmis de Alexandru Rafila
În contextul epidemiei de rujeolă, Alexandru Rafila a transmis un mesaj:
"Rujeola este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie.
Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru
vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri", a mai spus Alexandru Rafila.