VIDEO- Crește numărul de morți de gripă: încă trei decese astăzi în țară
Ultima perioadă gripală i-a trimis pe mulți români la urgențe. Cei mai afectați sunt copiii și bătrânii, iar cazurile mai grave, ajung internate în spital sub tratament.
UPDATE:
Astăzi s-au mai înregistrat 3 decese din cauza gripei: un deces în Timișoara (femeie de 65 de ani, pacient oncologic, infectată cu gripă și coronavirus, cu multiple comobidități) și două decese în Cluj.
Gripa cu virusul A este cea mai prezentă în ultima perioadă, iar cei mai afectați sunt copiii și bătrânii.
În ultimele 11 zile s-au înregistrat 7 decese din cauza gripei, numai la Sibiu. Dintre cei 11 pacienți decedați, sunt cinci bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 58 și 80 de ani. Toți pacienții erau infectați cu virusul gripal A și au fost internați la Secția de Terapie Intensivă la Spitalul Județean din Sibiu. Decedații nu erau vaccinați anti-gripal.
Ulterior, tot la Sibiu s-au mai confirmat 3 cazuri de Flurona, adică infecția simultană cu gripă și coronavirus.
Dintre aceștia, doi pacienți sunt internați la Secția Infecțioase și unul la Terapie Intensivă.
De asemenea, INSP a mai confirmat încă două decese în București din cauza gripei, iar în total, în România există până acum nouă decese de acest fel.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ultima perioadă a fost marcată de sute de cazuri de gripă și viroze respiratorii, unele combinate și cu coronavirus. Specialiștii spun că vârful gripal va fi atins abia după jumătatea lunii și se va diminua în luna februarie.
Cazurile de gripă și de viroze respiratorii au crescut semnificativ față de anii trecuți. Specialiștii consideră că vârful gripal va fi atins la jumătatea lunii curente și se va diminua în februarie.
Medicii spun că virozele respiratorii și gripa se manifestă în special la copii.
La copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani, cele mai multe infecții sunt cu virusul sincițial, adică 93% trec prin această infecție. Medicii pediatri confirmă faptul că un copil face, de obicei, între șase și nouă episoade de infecție respiratorie acută într-un an, însă, numărul acestora poate crește în funcție de contactul cu un număr mare de persoane.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Doina Pleșca, Președintele Societății Române de Pediatrie consideră că: „Gripa se caracterizează printr-un debut acut febră mare, rezistentă, mialgii, stare alterată, nas ca recurge, nas înfundat, usturime în gât, în timp ce răceala comună, așa-numitul guturai, care și el este produs de alte virusuri, are o evoluție progresivă, nu este foarte zgomotoasă. De multe ori, copilul este subfebril, îi curge nasul, este obstruat, dar aceste simptome sunt mult mai bine tolerate”.
Tot ea a recomandat că, în cazul în care copilul este indispus, nu vrea să mănânce, zace, are o temperatură de până la 37,5 grade Celsius, este de preferabil ca acesta să fie ținut acasă.
Citește și: VIDEO- Combinația dintre gripă și coronavirus ar putea fi periculoasă, conform medicilor