De la an la an, ba chiar, de la lună la lună, măsurătorile specialiștilor arată că ne confruntăm cu temperaturi tot mai ridicate.

Se doboară record după record atunci când vine vorba de datele meteo și asta nu este bine, spun climatologii.

Citește și: Cod galben de caniculă în 15 județe și în Capitală! HARTA zonelor cu temperaturi extrem de ridicate

Schimbările climatice, un efect devastator pentru populație 

Căldura, nu doar că afectează partea agricolă și aduce secetă, dar, cel mai rău este că, provoacă moartea în rândul oamenilor, iar numărul deceselor este în creștere.

Sănătatea umană este afectată direct de stresul termic provocat de gradele multe din termometre, cu care ne confruntăm mai ales pe timp de vară. Și în mod special, cei mai vizați sunt copiii, vârstnicii și persoanele care au probleme de sănătate cronice.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii- wowbiz.ro

Citeste si: Indignare generală după ce un bărbat care a lucrat 104 zile la rând a murit pentru că i-au cedat organele- antena3.ro

Conform Digi24, climatologul Roxana Bojariu spune că există date concrete care arată că stresul termic provoacă din ce în ce mai multe decese, chiar și în marile orașe din România, acolo unde, din lipsa spațiilor verzi și a aglomerației, căldura se resimte și mai tare.

Roxana Bojariu: Problema mare este că avem de-a face cu un stres termic ridicat. Iar în marile aglomerări urbane acest stres devine și mai puternic pe fondul insulei de căldură a orașului care se adaugă efectului valului de căldură.

Și atunci, dacă vorbim de sănătatea publică, este un impact semnificativ în anumite cazuri pentru grupuri specifice, cum ar fi copiii, persoanele mai în vârstă, dar și persoanele cu boli cronice, de exemplu, cu boli cardiovasculare. Efectul este cu atât mai mare cu cât avem această cronicitate. Și oamenii sănătoși resimt stresul termic, există evident, efecte asupra sănătății lor și avem creșteri de mortalitate care se văd deja în cifre, se văd în multe orașe ale lumii. Există studii și pentru București, și pentru Cluj, și pentru alte câteva orașe din țară. Și acolo se vede efectul în datele acestea de mortalitate.

Citește și: VIDEO Meteo: Vremea se menține caldă, dar devine instabilă

meteo

Meteo

[Sursa foto: Freepik]

Și cum asta nu ar fi de ajuns, climatologul spune că viitorul pare deja și mai sumbru. Schimbările  climatice  vor continua să apară și va fi din ce în ce mai cald, deci, din ce în ce mai greu de trăit.

Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Bobby Deol, despre dependența de alcool: "Uitându-se la mine în timp ce mă chinuiam". Cum a depășit actorul indian acele situații dificile- radioimpuls.ro

Citeste si: Medic acuzat că a ucis un băiat pe care l-a operat urmărind tutoriale pe YouTube- antena3.ro

Iar peste ani asta va duce la un impact extrem de greu de suportat de corpul uman, diferența putând să o facă doar grija noastră față de mediu.

Roxana Bojariu: Și mai este un aspect. Observăm în ultimul timp că avem o accelerare a încălzirii globale, pentru că recordurile cad unul după altul în ceea ce privește temperatura la nivel global și avem intensități din ce în ce mai mari ale acestor valuri de căldură. Practic avem de-a face cu situații din ce în ce mai severe. Dacă ne gândim la stresul termic, în anii viitori, cu atât mai mult în deceniile care urmează, vom avea un impact și mai mare. Aici problema e cât de mare va fi acest impact, care va fi oricum. Depinde însă și de noi, pentru că dacă reducem drastic emisiile, vom putea să încetinim oarecum creșterea și accelerarea  încălzirii globale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si