Creștere explozivă a numărului de infectări cu coronavirus în România. Ce restricții urmează
Bilanț coronavirus, marți 22 martie. Un număr de 5.140 de noi cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în România în ultimele 24 de ore, cu aproape 3.000 de cazuri mai mult decât în ziua precedentă. Este cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, după renunțarea la toate restricțiile anti-COVID.
Un număr de 5.140 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.904 mai multe faţă de ziua anterioară, fiind efectuate aproape 43.000 de teste, a informat, marţi, Ministerul Sănătăţii.
În continuare, Ministerul Sănătății estimează o evoluție în platou sau chiar o ușoară creștere.
"Această creștere a numărului de cazuri ne face să revenim insistent la măsurile de protecție pe care Ministerul Sănătății le-a recomandat- purtarea măștii mai ales în mijloacele de transport în comun, igiena personală, evitarea aglomerațiilor. Din păcate, în mijloacele de transport în comun, lumea s-a relaxat. Este importat să urmăm aceste măsuri pentru a nu avea o creștere a numărului de cazuri", a adăugat secretarul de stat.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 14.120 de teste RT-PCR (8.335 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 5.785 la cerere) şi 28.819 teste rapide antigenice.
În contextul unei creșteri de noi infectări cu coronavirus în întreaga Europă, autoritățile de la București iau în calcul rediscutarea restricțiilor anti-Covid.
Prima țară care a reintrodus măsuri de protejare a fost Austria, dar, potrivit unor surse citate de România TV, liderii coaliţiei ar urma să discute despre noile măsuri într-o şedinţă în zilele următoare.
Medicii spun că măsurile au fost ridicate prea repede şi ca subvarianta BA 2.2 de coronavirus ar putea sa provoace un nou val de îmbolnaviri.
Austria ar fi prima țară din Uniunea Europeană care ar reintroduce masca de protecție
Masca de protecție a fost scoasă pe data de 5 martie, urmând să fie purtată doar în spitale și transport public.
Valul de infectări este în mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care în unele ţări deja o depăşeşte pe „sora” ei, BA.1.