Ce se întâmplă dacă va crește din nou incidența cazurilor de COVID-19. Riscăm introducerea de noi restricții?
De la 1 iunie 2021 românii intră în „marea relaxare”. Însă, dacă incidența cazurilor Sars-Cov-2 va urca din nou autoritățile iau în calcul reluarea restricțiilor, ba chiar introducerea unora noi.
Conform premierului Florin Cîțu de la 1 iunie 2021 vor exista relaxări în privința măsurilor anti Covid-19. Cîțu a mărturisit că dă asigurarea ca de miercuri, 1 iunie, noi măsururi de relaxare vor intra în vigoare. El a anunțat că acest lucru este posibil pentru că oamenii au înțeles și se vaccinează.
„În primul rând, în România eu știu că se poate. Putem să atingem cinci milioane (de persoane vaccinate în România- n.r.), dar nu acesta este, de fapt, obiectivul, să atingem o anumită cifră. Obiectivul este să depăşim pandemia şi nu se poate decât prin vaccinare”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, după şedinţa de Guvern, întrebat dacă va fi atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie.
„Faptul că am venit cu câteva măsuri mai rapid a fost tocmai pentru că ne-am vaccinat și am văzut că vaccinarea a dus la reducerea ratei de infectare”, a arătat Florin Cîțu.
Guvernul a adoptat astfel o hotărâre prin care a decis o serie de măsuri de relaxare. Autoritățile au schițat și un calendar al ridicării progresive a altor restricții, condiționat însă de atingerea obiectivelor de vaccinare.
Însă dacă incidența cazurilor CORONAVIRUS crește din nou, ne vom întoarce de unde am plecat. România riscă reluarea restricțiilor, dar și introducerea de noi măsuri.
Profesorul Streinu-Cercel a anunțat că românii nu trebuie să se culce pe o ureche, ci trebuie să fie în continuare precauți pentru că pandemia COVID-19 nu a trecut.
Riscăm introducerea de noi restricții după vacanța de vară?!
Experții iau în calcul un posibil val patru al pandemiei COVID-19. Cu un an în urmă, după vara relaxată de care au avut parte românii a urmat creșterea numărului de infectări Sars-Cov-2. Astfel că a urmat înăsprirea măsurilor impuse pe timp de pandemie.
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş a anunțat că autorităţile au greşit când au decis să ridice restricţiile inclusiv pentru cei care nu se vaccinează. El a transmis, pentru adevărul.ro, că din acest motiv numărul persoanelor care se imunizează va scade și va urma un posibil val patru.
Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Răzvan Cherecheș, a spus că restricțiile trebuiau ridicate doar pentru oamenii vaccinați și astfel le validau comportamentul și îi tenta şi pe cei încă nehotărâţi să se imunizeze.
„Noi suntem la 18% vaccinaţi. Diferenţa se vede abia de la 30-40%. Ei tot laudă vaccinurile, dar în momentul în care au anunţat măsuri de relaxare generale pentru toată lumea, ce au făcut este că au creat o situaţie în care nu au validat comportamentul responsabil al celor care s-au vaccinat, ci i-au pus pe toţi în aceeaşi oală. E ca şi cum la facultate studenţilor le-ai da la primul test la toţi nota 10, indiferent că au muncit sau că nu au muncit.
Păi, la al doilea test nu mai munceşte nimeni. La fel şi aici!”, a zis Răzvan în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru adevărul.ro.
Specialistul în sănătate se așteaptă ca din toamnă un val patru al pandemiei să lovească din nou. „Peste vară vom fi protejaţi prin faptul că stăm afară. Problema e, şi asta trebuie să fie prioritatea guvernului, valul patru din toamnă şi cum să evităm restricţiile din toamnă.”, a adăugat Răzvan Cherecheș.
Profesorul universitar în SUA afirmă că pot fi evitate multe decese generate de virusul Sars-Cov-2 și că dacă oamenii nu se vaccinează pandemia nu se va încheia. „Nu va fi la fel de mare ca valul 3, dar în momentul în care vor începe să crească numerele în secţiile de terapie intensivă, sunt costuri mari. Plus că inevitabil va duce la morţi care pot fi evitate. Şi astea pot fi evitate toate dacă peste vară tragem tare pe partea de vaccinare şi ne punem naibii odată la punct sistemul de testare că să putem identifica cazurile din timp. Pentru că nu va dispărea epidemia azi-mâine, în condiţiile în care oamenii nu se vaccinează.”, a încheiat Cherecheș.