Pe fondul conflictului israeliano-palestinian, Emmanuel Macron își va ține discursul la ora locală 20.00 și 21.00, ora României. Cea mai mare populație musulmană și evreiască din Europa se află în Franța, iar conflictul israeliano-palestinian a dus la tensiuni între cele două comunități, în trecut.

Emmanuel Macron, discurs televizat în contextul conflictului israeliano-palestinian

În Franța, actele antisemite au crescut de când Hamas a atacat sâmbătă orașele israeliene, unde peste 1.300

de persoane au fost ucise. Astfel, Israelul a răspuns cu lansarea celei mai puternice campanii de bombardamente asupra Fâșiei Gaza din istoria de 75 de ani a conflictului israeliano-palestinian, controlate de Hamas, unde peste 1.200 de persoane au fost ucise.

Citește și: Ziua 6 de război în Israel. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declară că țara sa a ,,trecut la ofensivă''. Bilanțul victimelor în urma atacurilor a ajuns la 1.300 de morți

De asemenea, ministrul francez Gérald Darmanin a confirmat că, în Franța, s-a înregistrat atât o creștere a urii, cât și a amenințărilor directe.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„De sâmbătă şi de la masacrele teroriste din Israel, s-au înregistrat peste o sută de acte antisemite, în principal tag-uri şi svastici, dar şi insulte şi avem persoane arestate cu un cuţit la intrarea în şcoli sau a unei sinagogi şi o dronă care a survolat un lăcaş de cult evreiesc", a declarat Darmanin pentru postul de radio France Inter.

Situație tensionată în Franța, în urma conflictului israeliano-palestinian

Până acum, 24 de persoane au fost arestate, iar Guvernul a invocat 10.000 de polițiști pentru protecția a aproximativ 500 de locuri.

Citește și: Managerul celui mai apropiat spital de Fâșia Gaza redă imagini crunte din culisele războiului: „Nu pot descrie acest tip de teroare. Este cruzime, sadism...”

Potrivit lui Darmanin, serviciile de informații nu au găsit nicio amenințare teroristă specifică împotriva comunității evreiești din Franța, dar a atenționat că amenințările ar putea veni mai degrabă din partea indivizilor, decât din partea grupărilor organizate.

Două manifestații pro-palestiniene au fost programate joi seara, chiar dacă au fost interzise, iar Darmanin a explicat că protestele vor primi undă verde, sau nu, depinde de la caz la caz.

„Cauza palestiniană este una absolut respectabilă, Franţa a considerat întotdeauna că avem nevoie de două state, unul israelian şi unul palestinian, dar dacă este vorba de o demonstraţie de susţinere pentru Hamas, răspunsul este nu", a mai spus Gérald Darmanin.

În urma conflictului israeliano-palestinian, 11 cetățeni francezi au fost confirmați decedați, iar peste 12 sunt dați dispăruți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si