Traditia populara spune ca in aceasta zi oamenii trebuie sa fie binedispusi, sa evite supararile si sa nu isi faca necazuri unui altuia. Exista si o explicatie pentru acest lucru: Ispas ar fi fost martor la Inaltarea Domnului alaturi de Apostoli. El era un om bun si vesel, iar exemplul sau trebuie urmat si de noi, relateaza rtv.net.

Exista o serie de traditii care aduc si belsug in casa.

In unele localitati din Transilvania si din Arges, fetele si flacaii merg in ajunul sarbatorii Inaltarii Domnului in alunisuri sa culeaga flori de alun, care infloresc si se scutura in zorii aceleiasi zile. Se spune ca aceste flori au puteri magice si trebuie pastrate alaturi de busuiocul sfintit la Boboteaza, Tot astazi, pentru a avea belsug in casa, gospodinele trebuie sa imparta canite cu lapte dulce.

Pe de alta parte, astazi nu trebuie sa se instraineze niciun obiect din casa, nu se se imprumuta bani, sare sau chibrituri.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Tot in acesta zi se culeg florile, frunzele si ramurile unor plante protectoare cum ar fi: paltinul, nucul alunul si leusteanul. Culese in ziua praznicului, se crede ca aceste ierburi au puteri vindecatoare.

Exista si un ritual al leustenaului, practicat mai ales in mediul rural. Gospodina casei atinge cu o legatura de leustean pe fiecare membru al familiei si fiecare animal in parte, urându-le sa fie aparate de orice rau.

Aceasta datina ii apara pe gospodari si animalele lor de tractiune de efectele vrajilor si de spiritele rele.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si