Medicul Cristian Oancea a spus despre valul 5 al pandemiei de Coronavirus că „deja a început să crească numărul de infectări, şi ne aşteptăm la o creştere exponenţială brutală, cu forme uşoare şi medii, mai puţin forme severe”.  Medicul susține că faptul că centrele de evaluare s-au înmulţit este un lucru bun pentru oameni, pentru a fi luaţi în monitorizare de către medicii de familie, deoarece „este foarte important să nu ne automedicăm acasă”.

Citeste si: Au fost raportate alte 91 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron

Mai multe centre de evaluare și monitorizare

Medicul a mărturisit că, până acum ceva timp, în Timiș, exista un singur centru de evaluare și monitorizare, iar acum există un astfel de centru în fiecare spital: „Nu ştim serviciul de ambulanţă cum va fi solicitat, aceasta este o problemă la nivel naţional”, a mai spus medicul. 

Citeste si: Alertă OMS: Omicron ar putea genera variante ale SARS-CoV-2 şi mai periculoase

Lipsa certificatului verde

În ceea ce privește lipsa certificatului verde, medicul Cristian Oancea a spus că „noi nu avem o lege a vaccinării ca să ajungem la certificatul verde”.”Dacă nu am avut această imunizare de grup până acum, o vom avea după Omicron ”, adăugând că „este foarte greu să eviţi, având în vedere rapiditatea infectării”.

Acesta a explicat că dacă până acum perioada de incubare a fost de 5-7 zile sau 9-10 zile în cazul primelor tulpini, acum vor fi între 2 și 3 zile de incubaţie.  

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„După acest val, SARS-CoV-2 o să devină ca o simplă viroză sau ca şi gripa”, a afirmat medicul Cristian Oancea.

Citeste si: Americanii vaccinați complet pentru Covid-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech vor putea primi rapelul mai devreme

Pot exista forme ușoare și moderate la persoanele vaccinate

Medicul Cristian Oancea a declarat că „ne aşteptăm la forme uşoare şi moderate de la persoanele vaccinate, dar nu ştim persoanele nevaccinate şi trecute prin boală cum vor reacţiona”.

„Dacă ne raportăm la ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, zona Europa de Vest, la un număr de câteva zeci de mii de infectări pe zi, câteva sute ajung în ATI şi acest număr este cumulativ. În valul 4, am ajuns la 2.000 de pacienţi în ATI şi UPU şi am ajuns să trimitem şi în străinătate. Este o dilemă dacă vom ajunge la formele severe ca în valul 4”, a mai adăugat acesta.

Citeste si: Carnavalul de stradă de la Rio de Janeiro anulat din cauza Omicron

Cum se manifestă Omicron

Referitor la modul în care se manifestă Omicron, medicul Cristian Oancea a precizat că gripa este mult mai agresivă, cu simptome de debut mai rapide, febră mare, dureri musculare, în timp ce Omicron ar putea oferi semne asimptomatice.

„Am testat rezidenţii noi, care au venit, şi am depistat din 37 de rezidenţi, 4 asimptomatici”, a mărturisit medicul Cristian Oancea.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Octavian Jurma spune că vârful valului 5 va fi atins la începutul lunii februarie: „E posibil să avem o medie de 25.000- 30.000 de cazuri pe zi”

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si