Cristian Rîmbu nu a fost un simplu interpret al naiului, ci și un maestru al meșteșugului prin care se confecționează instrumentele muzicale tradiționale.

Citește și: Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”

Cristian Rîmbu a transformat confecționarea naiului într-o artă în sine, atelierul său fiind vizitat de sute de artiști ai muzicii populare românești.

Moartea sa prematură a lăsat un gol imens atât în sufletele celor care l-au cunoscut, cât și în cultura județului Botoșani, potrivit Romania TV. 

Cine a fost Cristian Rîmbu

Născut în Republica Moldova, la 7 februarie 1975, maestrul Cristian Rîmbu, a fost de mic atras de frumusețea lemnului și dornic de a învăța să-l modeleze.

A deslușit arta de a sculpta în lemn, în Maramureș stabilindu-se în județul Botoșani, unde a început să realizeze o serie de sculpturi cu motive tradiționale din diferite zone ale țării.

A simțit însă că nu este de ajuns doar să dai o formă lemnului ci trebuie sa-l faci să-ți și vorbească. Așa a reușit prin muncă și studiu să descifreze tainele instrumentelor tradiționale românești.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cristian Rîmbu

Cristian Rîmbu

[Sursa foto: Facebook]

S-a specializat în realizarea de fluiere, naiuri și cavale autentic românești, acordate profesional dar care păstrează sunetul curat care ieșea din fluierul ciobanilor de altădată.

Pe lângă faptul că maestrul Cristian Rîmbu a făurit cu dragoste și pasiune instrumentele muzicale, el a avut și darul de a cânta la ele, interpretând melodii alese din folclorul românesc.

Sutele de instrumente care au ieșit din atelierul său au ajuns la mari interpreți din țară, la școlile de muzică, la diferite ansambluri populare și la copiii care au dorit să învețe să cânte melodii românești.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Maestrul Rîmbu a declarat presei locale că ”fluierele și naiurile ne-au ajutat să trecem mai ușor peste necazuri și să ne aducă bucurii".

Despre arta confecționării de naiuri și fluiere, Cristian Rîmbu spunea: "Sunt fluiere care dacă ai grijă țin și 100 de ani. Eu le fac cu mare sârguință, din lemn de prun, de fag, de nuc, însă lemnul de prun este ceva deosebit. Nu se fac oricum, doar din inima prunului, după ce se usucă foarte bine, natural  fără aparate de uscat. A poi se tratează cu uleiuri, cu rășini, să aibă dulceață la sunet. Am lemnele așezate la uscat pe ani, că nu poți lua un lemn de prun sau de orice altă soi și să-l faci instrument  dacă nu a trecut un timp".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si