"Noi, in general, nu schimbam regulile pe parcurs (Comisia Europeana — n. r.). in general, statul national adauga foarte multa birocratie. Inclusiv domnul prim ministru (Sorin Grindeanu — n. r.) spunea la prima noastra intalnire ca, in perioada in care a fost presedintele Consiliului Judetean Timis, primele patru zile le-a pierdut semnand si parafand mii de pagini, spunandu-i-se ca aceasta este cerinta de la Bruxelles. Nu este o cerinta de la Bruxelles, dimpotriva.

Romania este singurul stat membru care mai trimite proiecte cu mii de pagini semnate. Sunt proiecte de 6.000 de pagini si cerinta autoritatilor nationale este de a le semna si parafa. Noi, din contra, incercam sa simplificam procedurile. Din punctul nostru de vedere, noi incurajam ceea ce numim e-Cohesion, adica trimiterea proiectelor in format electronic, incurajam costul simplificat. Deja stim in principiu, care este valoarea unui proiect, deci, din acest punct de vedere, ceea ce facem noi la Bruxelles a fost tocmai din dorinta de a incuraja statele membre", a spus Cretu.

Comisarul european pentru politica regionala s-a declarat dezamagita de faptul ca tinerii renunta sa acceseze fondurile europene motivand ca procedurile sunt mult prea complicate.

"Sunt foarte dezamagita cand vad oameni tineri care renunta sa acceseze fondurile noastre tocmai pentru ca sunt de parere ca procedurile sunt mult prea complicate, mult prea birocratice. Vreau sa va asigur ca, in cele mai multe dintre cazuri, ele nu vin de la Bruxelles.

inteleg ca banul european trebuie controlat foarte bine, avem toleranta zero fata de frauda. Pe de alta parte, nu cred ca trebuie pornit de la bun inceput cu totala neincredere sau totala suspiciune de frauda in fata beneficiarilor. Analizele noastre arata ca avem in aceasta Politica de Coeziune un procent de 4% erori, iar din acestea 0,5% inseamna frauda. in rest, aceste erori nu au consecinte financiare din necunoasterea in totalitate a regulamentelor, sunt erori umane nu neaparat din dorinta de a frauda.
Eu va asigur ca banul european este cel mai bine controlat, sistemul national romanesc este un sistem de primul nivel de control, pe care ne putem baza cel mai mult din Uniunea Europeana, dupa care avem al doilea nivel de control de la Comisia Europeana si al treilea OLAF", a subliniat Corina Cretu.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Structural Consulting Group au lansat, luni, intr-o conferinta de presa, cea de-a doua editie a campaniei 'Succesul e... Molipsitor!', un proces interactiv de descoperire si impartasire a bunelor practici si a impactului generat de proiectele finantate din fondurile europene.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Suntem onorati ca lansam aceasta campanie alaturi de doamna comisar (pentru politica regionala, Corina Cretu — n. r.). Exista un mare interes la nivelul Romaniei si oamenii vor sa cunoasca informatii despre fondurile structurale. Exista sute, mii, poate chiar zeci de mii de povesti emotionante la nivel national. Daca ne-am gandi cate astfel de povesti sunt finantate din fonduri structurale, am avea o constelatie a succesului.

Avem antreprenori invitati in Silicon Valley si ale caror afaceri au fost finantate prin fonduri europene", a subliniat, la eveniment, Dragos Jaliu, reprezentantul Structural Consulting Group.

Campania este parte a Caravanei Fondurilor Structurale si va cuprinde opt conferinte regionale de descoperire a succesului, Gala Fondurilor Structurale — editia a II-a (pe data de 15 decembrie 2017) si 'Let's Talk Impact' — materiale de prezentare, intr-un format 'user-friendly', a impactului utilizarii fondurilor europene in perioada 2007 — 2013 la nivelul Romaniei.

Campania este realizata in parteneriat cu BCR si Banca Transilvania, alaturi de Egghead Advertising si Asociatia Centru pentru o Societate Durabila.

Pe parcursul acestui an, in perioada 23 mai — 2/3 noiembrie, vor fi organizate, in cele opt regiuni ale tarii, conferinte dedicate prezentarii de bune practici pentru beneficiarii de la nivel local.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

La prima editie a campaniei, derulata in anul 2014, au fost promovate in cadrul conferintelor regionale 96 de proiecte, iar 101 au fost inscrise la Gala Fondurilor Structurale.

Pe durata anului trecut, au fost inregistrati 682 de participanti la conferintele regionale, in timp ce 24.000 de persoane au vizionat online gala de premiere, eveniment in cadrul caruia au fost acordate 37 de premii, dintre care 30 de Reprezentanta Comisiei Europene si Structural Consulting Group, iar sapte de ''Prietenii succesului''.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si