Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Criză de ceapă peste tot în lume. Prețul unui kilogram s-a mărit considerabil

Din cauza crizei, ceapa, alimentul care se găsea altădată pretutindeni, acum a devenit produs de lux. Tot mai multe persoane se plâng de acest lucru, iar criza de ceapă a ajuns și în Filipine.

Maria Stiuca,

Criză de ceapă peste tot în lume. Prețul unui kilogram s-a mărit considerabil

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Criza de ceapă se resimte din ce în ce mai des peste tot în lume. În Maroc, spre exemplu, unele persoane nu mai cumpără ceapă și roșii din cauza prețurilor care au explodat.

Criză de ceapă- peste tot în lume

Criza de ceapă s-a remarcat în Filipine și în Maroc, și a făcut mai multe persoane de aici să renunțe la a mai cumpăra această legumă.

Citește și: VIDEO- Gripa aviară scumpește ouăle. Ce spun fermierii

Din această cauză, și prețurile au crescut, alimentând inflația, iar unele țări au luat măsuri în această privință.

Turcia, Marocul și Kazahstanul au oprit deja câteva exporturi. Nici cei din Filipine nu s-au complăcut în situație, și au ordonat investigații cu privire la posibile carteluri.

Citește și: VIDEO- Fructele românești- mai scumpe din cauza vremii

Asemenea restricții s-au extins și în rândul morcovilor, tomatelor, cartofilor și merelor, cantitățile la nivel mondial fiind afectate, conform ONU și Băncii Mondiale.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Europa este și ea afectată de criză, și a determinat supermarketurile din Marea Britanie să raționalizeze achizițiile la anumite fructe și legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.

Citește și: VIDEO- Scumpirile le dau bătăi de cap românilor. Un salam din supermarket depășește prețul de 70 de lei: „Ce-are ăsta în el? Aur?”

Ce spun specialiștii

Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) spune că: „Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”.

Se cunoaște faptul că ceapa este un ingredient esențial la nivel mondial, și, în același timp, este cea mai consumată după tomate. La nivel mondial, sunt produse aproximativ 106 milioane de tone de ceapă anual, adică o cantitate cât cea a morcovilor, ridichilor, ardeiului șu usturoiului, combinate.

Prețurile piperate sunt un efect al inundațiilor catastrofale din Pakistan, al frigului din Asia Centrală și a războiului din Ucraina. În același timp, și Africa de Nord se confruntă cu secetă severă, și o creștere semnificativă a prețurilor la semințe și îngrășăminte.

Citește și: VIDEO. Cât va costa brânza de Sibiu de Paște. Scumpiri de aproape 30%

Citește și: Peste 250.000 de români au fost tăiați de pe listele beneficiarilor de vouchere pentru alimente

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Tim Benton, cercetător specializat pe riscuri emergente la grupul Chatham House din Londra spune că situația curentă a crizei va modifica agenda politică la nivel global, iar nutriția va ocupa un loc primordial în agenda guvernelor: „Nu doar faptul că există pericolul de foamete în Cornul Africii ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu crizele actuale. Este creşterea extinsă a nutriţiei de slabă calitate. Nutriţia începuse încă dinainte să se înrăutăţească la nivel global”.

Chiar dacă pentru moment mai multe guverne vor să subvenționeze importurile de făină pentru a menține echilibrul în rândul cetățenilor, există, totuși un ajutor limitat pentru cultivatorii de legume.

Tim Benton a mai adăugat că lumea produce prea multe cereale, zahăr și uleiuri vegetale față de necesarul nutrițional și doar o treime din fructe și legume.

Citește și: VIDEO- Românii înlocuiesc franzela clasică cu bagheta sau cu pâinea feliată cu semințe

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI