Ca niciodată dupa revoluție, virozele au umplut spitalele până la refuz. E alertă în special în cele pediatrice. Aici camerele de gardă funcționeaza pe sistem de avarie- dacă nu vorbim de o urgență de cod roșu, atunci timpul de așteptare în unitățile de primiri urgențe depășește chiar și 6 ore.
Atâta amar de timp în care te alegi cu o rețetă prescrisă, dar și cu o nouă problemă- ajunși în farmacie, nu de puține ori părinții sunt puși în situația de a renunța la tratamente pentru că nu se mai găsesc.
Medicamentele lipsă sunt cele mai căutate
Farmaciștii spun că rafturile li se golesc în timp record în această perioadă, iar medicamentele lipsa sunt chiar cele mai căutate.
Beatrice Speteanu, farmacist: "Vorbim de suspensiile cu antibiotice pentru copii, lipsesc în plin sezon de viroze, este o situație gravă, avem lispuri cu antifebrilele, iuprofen sirop, diverse forme de paracetamol, din când în când primim generice, din păcate sunt și părinți care vor doar originelele care momentan nu vin, aproape toate siropurile de tuse pentru copii, la
adulți antibioticele nu sunt de găsit."
Citește și: Incendiu în Bacău: o gospodărie a fost cuprinsă de flăcări din cauza unei afumători
Asa ca românii sunt nevoiti să ia din nou drumul către medic, fie pentru a le schimba rețeta, fie pentru a primi tratamentul necesar în spitale, cum în altă parte nu îl pot găsi.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Irina Costache, medic pediatru: "Din păcate o sumedenie de copii fac suprainfecții dovedite și paraclinic, deci nu este întâmplător acest lucru și avem nevoie de antibiotice, și da acestea lipsesc, înteleg că lipsesc în mai multe zone, nu doar în România, cam în toată Europa există probleme de aprovizionare."
Citește și: Frățiorul Alexiei, fata care era pe cale să își piardă ambele brațe în accidentul din Pașcani, a fost cel care a găsit mâna surorii sale între fiarele autocarului
În plus, medicamentele s-au scumpit, astfel că puțini își mai permit tratamentul complet.
"Păi noi avem 3 copii, și doar pentru unul am dat 200 de lei și mi s-a părut exagerat de mult.
Vă dați seama la 3 se triplează."
"Cred că și 3-400 de lei! E mult, foarte mult! iar dacă ne gândim la o familie cu mai mulți copii, e greu, nu au cum să-și permită!"
Părinții apelează la rețelele sociale pentru a face rost de medicamente
Iar rețelele sociale au devenit în această perioadă un colac de salvare pentru părinți.
Acolo s-a creat o adevarata retea a binelui, in care isi fac schimb de medicamente pentru a-si scapa copii de boli.
Citește și: Cinci persoane au nevoie de îngrijiri medicale, în urma unui grav accident rutier din Vaslui
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Tatiana Gavrilă, reporter Kanal D: "Cum medicamentele necesare lipsesc din farmacie, disperarea părinților s-a mutat în mediul online, aici unde au început să facă schimb de rețete sau chiar să cumpere unii de la alții."
Sabina Diniță, președintele Cutia cu medicamente: "Este foarte periculos să facă așa ceva pentru că mai ales în materia medicamntelor care poartă un regim special, acest lucru poate fi chiar dăunător, deci haideți să fim serioși, un copil căruia i se administrează un medicamente pe care nu știe nimeni cum l-a țiut persoana respactivă este într-un real pericol!"
Citește și: O persoană a fost rănită, iar drumul este blocat, în urma unui accident rutier
Potrivit studiilor, stocurile de medicamente, cu precădere fomele pediatrice care conțin paracetamol și ibuprofen sunt reduse în toată Europa, în acest context autoritățile fac apel către populație să nu stocheze medicamente, deoarece o astfel de practică nu ar putea decât să agraveze situația.