Criza de miere. Mancam zilnic miere contrafacuta. Ai grija de unde cumperi acest produs
Mancam miere contra-facuta chiar din stup. Din cauza vremii, apicultorii nu scot decat un sfert, din producţia normala. Ca sa aiba profit, unii dintre ei isi hranesc familiile de albine cu zahar. Asa se face ca, in loc de un produs sanatos, cumparam o miere care ne poate imbolnavi. ##VIDEO10477##
Frigul si ploile au facut prapad in stupi! Ca sa tripleze cantitatea mica, unii apicultori apeleaza la "trucuri" care transforma produsul intr-un fals. Albinele sunt hranite artificial, cu zahar ori cu glucoza industriala, care transforma mierea de rapita ori de salcam in bombe toxice.
Asadar, in loc de mierea vindecatoare, care are leac pentru o sumedenie de afectiuni, ne alegem cu un produs care ne poate imbolnavi si mai mult, sustine Ion Bobescu.
Apicultorii ar trebui sa cunoasca si reversul medaliei. In goana dupa profit, hranesc albinele cu zaharul rafinat, care e toxic. Astfel, bietelor insecte, speranta de viata li se reduce la jumatate. Ca mierea sa fie 100% naturala, albinele ar trebui hranite cu un amestec de miere, polen si enzime naturale. Insa putini isi permit.
Mierea de salcam adevarata s-a facut doar pe un sfert.
In mod normal, producatorii obtineau 20 de kilograme, anual. Daca pana acum un kilogram de miere se vindea cu 20- 25 lei, anul acesta pretul sare de 40 si poate sa ajunga chiar si la 60 de lei in cazul sortimentelor deosebite cum ar fi cea de mana.
E jale-n toata tara, dar cu adevarat dezastruos e in judetul Valcea. Pierderile inregistrate depasesc 5 milioane de lei, deja.
Ca sa-si mentina familiile de albine in viata, apicultorii recunosc faptul ca le hranesc artificial. Tocmai de aceea, prefectul vrea sa le vina in ajutor si a cerut sprijin financiar de la guvern.