Asiaticii au trei mari calitati: sunt extrem de muncitori, accepta sa fie angajati pe bani mai putini si, spre deosebire de tinerii din Romania, sunt dispusi sa porneasca de jos.

Ea este Mariel Delacruz, prima filipineza angajata pe litoral anul acesta. Femeia in varsta de 45 de ani este camerista la un hotel de lux din Eforie. A venit in Romania printr-o firma de recrutare din malaesya.

Mariel isi face cu drag meseria si nu se teme ca, in plin sezon, va avea mult de munca. E multumita de conditiile pe care hotelierii de la mare i le ofera. Mariel isi va imparti camera cu alte tinere din Filipine, care vor fi angajate in perioada urmatoare.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

"Din Filipine o sa aducem o echipa de cel putin zece persoane care vor lucra pe partea de restaurant, picoli, respectiv partea de curatenie, cameriste", spune Alexandra Bedregeanu.

Anul trecut, investitorii de la mare au avut un deficit de peste 5000 de angajati. Acum, insa criza fortei de munca se simte din ce in ce mai acut. Spune asta si Adriana, o camerista care lucreaza de 17 ani in turism.

Deficitul de personal ii face pe reprezentantii din turism sa apeleze la angajati din afara tarii, care sa lucreze ca barmani pe plaja, picoli, ospatari sau in receptie.

"Moldovenii, ucrainenii si cei din Asia sunt dispusi sa vina pe bani mai putini in Romania si sunt dispusi la mai multe ore suplimentare decat un angajat de aici, din Romania", explica vicepresedintele ANAT.

Specialistii in turism cred ca optiunea de a aduce forta de munca din strainatate e rentabila, insa, doar pentru hotelierii care tin deschis pe tot parcursul anului.
In caz contrar, cei care inchid dupa sezonul estival ar trebui sa-i relocheze pe angajatii straini in alte zone unde e nevoie de forta de munca.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si