"Am lucrat acum câțiva ani, dar era prea obositor, prea mult și nu era de mine."

Sunt cuvintele pe care majoritatea tinerilor le gândesc despre domeniul Horeca, iar problema forței de muncă a devenit cea mai „arzătoare” provocare cu care se confruntă angajatorii din această industrie în ultima perioadă.

Managerii restaurantelor aleg să angajeze muncitori străini

Mulți dintre salariați au migrat către alte domenii în perioada pandemiei iar acum tinerii care se prezintă la interviuri au prea multe pretenții.

Iosif Ștefănescu, manager Oysho: "Tinerii vor să intre în domeniu, dar pe pozitii superioare, cu un program de corporație și pe un salariu bun."

Citeste si: Condiții inumane de muncă pentru o româncă din Italia. Femeia era forțată să lucreze 19 ore pe zi și să doarmă în garaj pe lăzi de cartofi

Aflat în criză de personal managerul acestui restaurant a ajuns la concluzia că e nevoie de o nouă strategie de abordare a resurselor umane: nu s-a mai oprit la români, ci a ales să angajeze muncitori nepalezi sau sri lankezi.

Citeste si: Descopera care sunt beneficiile extra salariale care pot creste implicarea angajatilor

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Și nu doar că a fost foarte mulțumit de alegerile făcute, dar, începând 2017, mare parte din personalul cu care lucrează provine din țări exotice.

Din cei 5 angajați străini pe care îi are, o parte interacționează deja cu clienții, în restaurant, ceilalți sunt angajați în bucătărie. Partea bună este că, deși provin din țări exotice, sunt dispuși să învețe limba română. 

Forța de muncă în România ar putea deveni majoritar străină

Shepa este un tânăr de 28 de ani din Nepal și este ajutor de bucatar într-un restaurant de lux din Capitală. A venit în România cu gândul să lucreze câteva luni, însă a găsit o adevarată familie în țara noastră și este încântat de oamenii cu care a intrat în contact până acum.

Citeste si: Vești bune pentru români. Salariul minim va fi majorat de la anul

Tot aici lucrează un alt nepalez, pe nume Shuring, un tânăr care din vanzator de mandarine a devenit în România printre cei mai pricepuți în bucatarie. Lunar, o parte din banii pe care îi câștigă îi trimite mai departe familiei, care a rămas acasă.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citeste si: PSD cere plafonarea prețurilor la energie

Piața forței de muncă din România devine tot mai căutată de lucrătorii asiatici, care fac sacrificii și stau departe de familii pentru a câștiga mai mulți bani aici, decât în țara lor natală.

Iar numărul angajaților străini din România s-a dublat în ultima perioadă.

Datele arată că forța de muncă din România ar putea deveni majoritar străină. Anul acesta am primit până la 50.000 de muncitori străini, iar pentru anul viitor, cota a fost dublată, așa că așteptăm până la 100.000 de angajați din alte țări.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si