România se confruntă cu o criză sanitară fără precedent în plin val de infecții. La Craiova - medicii au fost nevoiți să ventileze mecanic pacienții de la terapie intensivă - după ce siguranțele de la panourile electrice au sărit. Oricând putem fi martori la o catastrofă - spun ei. Pe de altă parte - asistăm la complicații severe ale bolii la cei care sunt tratați acasă. Tot mai mulți sună la 112 și la o săptămână după ce au fost diagnosticați pozitiv și încep să nu mai aibă aer!
Medicii și asistenții Smurd din Cluj se duc de urgență acasă la o bătrână testată pozitivi în urmă cu câteva zile- dar care a început să se simtă tot mai rău.
Nu mâncați nimic? Nu, că nu pot!”, este dialogul dintre pacient și angajatul de pe SMURD.
Deși abia putea respira- femeia i-a așteptat pe medici cu mască- iar apoi le-a povestit că cei de la ambulanță- care i-au făcut testul- au sfătuit-o să țină legătura cu medicul de familie în caz că se simte mai rău... dar boala se pare că a avansat rapid și a pus-o la pământ.
„Punem masca asta pe față. O să fie mai neplăcut, dar nu avem ce face!” „Trebuie să vă obișnuiți cu măscuța asta. Mă strânge și nu mai am aer!”, au zis bolnavii.
Paul Oargă, medic rezident pe SMURD, este cel care a făcut publică filmarea, pentru ca oamenii să vadă cu ce se confruntă la orice oră din zi și din noapte.
La trei dimineața- același echipaj e chemat de un tânăr de 30 de ani- care acuza dureri toracice groaznice.
Junghiurile în zona plămânilor au început cu o seară înainte- spune tânărul....
În aceeaşi situaţie se afla şi soţia lui, confirmată și ea cu covid, dar care nu avea dureri aşa de mari.
O altă luptă se dă în spitalele pline de pacienți. La terapie intensivă rar se mai găsește câte un loc liber.
Aseară- de pildă- trei pacienți în stare extrem de gravă au fost transportați cu un avion al armatei la Târgu Mureș.
Între timp- au fost raportate alte peste 14 mii de infecții noi în ultimele 24 de ore- iar locuri la terapie intensivă nu mai sunt libere. Grav e că în astfel de condiții oricând putem fi martorii unei catastrofe- căci în secția reabilitată de ATI a spitalului de urgențe din Craiova- au sărit siguranțele din pricina numărului mare de aparaturi care funcționează cu curent electric.
Astfel medicii au trebuit să ventileze mecanic pacienții vreme de 10 minute. Chiar dacă situația s-a remediat- doctorii sunt speriați că poate izbucni un incendiu cum a fost cel de la Constanța!