Close sidebar
Close sidebar

Croația a primit undă verde pentru aderarea la Schengen. "Pasul următor: România și Bulgaria"

România și Bulgaria sunt pe lista de așteptare în privința aderării la spațiul Schengen, în timp ce Croația a făcut un pas suplimentar pentru eliminarea granițelor cu celelalte țări din zona Schengen.

Sorin Negru,

Parlamentul European sprijină aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Parlamentul European a votat joi pentru eliminarea controalelor la frontierele interne dintre spaţiul Schengen şi Croaţia, transmite presa internațională.

Citește și: Parlamentul European a votat rezoluția care cere aderarea României la spațiul Schengen

Au fost exprimate 534 voturi pentru, 53 împotrivă şi 25 abţineri. Chiar dacă Parlamentul European sprijină aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, decizia finală aparține Consiliului UE, unde este nevoie de vot unanim.

Croația, pas înainte pentru aderarea la Schengen

La 9 decembrie 2021, Consiliul a confirmat că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a normelor Schengen au fost îndeplinite de Croaţia.

Prin decizia de azi, eurodeputaţii îndeamnă Consiliul să continue procesul şi să adopte o decizie finală de eliminare a controalelor la frontieră.

Citește și: Olanda se opune intrării României în Schengen

Citeste si: Când intră bursele elevilor pe card. Anumite categorii de copii urmează să primească o sumă mai mică. Care este motivul?- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

"Până în prezent, Croaţia a făcut obiectul celei mai cuprinzătoare evaluări privind aderarea la spaţiul Schengen a oricărei ţări din UE. Comisia a dat curs unui număr de 281 de recomandări în 8 domenii ale legislaţiei Schengen.

Comisia şi Consiliul au confirmat disponibilitatea ţării de a aplica integral normele Schengen. Parlamentul European este întru totul de acord: eliminarea controalelor la frontierele interne trebuie să aibă loc până la sfârşitul acestui an!", a declarat raportorul Paulo Rangel după votul de joi.

Preşedinta PE Roberta Metsola: "Pasul următor, aderarea României şi a Bulgariei" 

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, preşedinta PE Roberta Metsola a salutat votul din plen privind sprijinul pentru aderarea Croaţiei la Schengen.

Oficialul UE şi-a exprimat speranţa că ''va fi făcut şi pasul următor, aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen''.

La 18 octombrie 2022, eurodeputaţii şi-au exprimat, într-o rezoluţie fără caracter legislativ, sprijinul pentru admiterea fără întârziere a Bulgariei şi României.

Citește și: Parlamentul European a votat rezoluția care cere aderarea României la spațiul Schengen

Pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale la frontierele externe ale UE, eurodeputaţii îndeamnă Croaţia să informeze Parlamentul şi Consiliul cu privire la modul în care şi-a pus în aplicare planul de acţiune, pentru gestionarea frontierelor externe ale UE şi, în special, mecanismul independent de monitorizare a acţiunilor poliţiei.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2025: Racii sunt pregătiți să renunțe la lucrurile care le aduc suferință. Balanțele decid să se împace cu o persoană din trecutul lor- radioimpuls.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

În urma rapoartelor privind returnările la frontierele Croaţiei, eurodeputaţii cer Comisiei să evalueze aspectele legate de gestionarea frontierelor externe ale Croaţiei şi de drepturile fundamentale (inclusiv prin vizite la faţa locului) ca parte a programului de evaluare Schengen.

Parlamentul European a pledat de mult timp pentru extinderea spaţiului Schengen de liberă circulaţie, care include în prezent 26 de state (toate statele membre ale UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei şi României, precum şi Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein, care nu sunt membre ale UE). În 2018, eurodeputaţii au declarat că, de îndată ce îndeplineşte criteriile necesare, Croaţia ar trebui să fie admisă în spaţiul Schengen. La 18 octombrie 2022, aceştia şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru admiterea fără întârziere a Bulgariei şi României.

Decizia finală de eliminare a controalelor interne trebuie luată cu unanimitate de Consiliul UE.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI