Croaţia urmează să intre în Schengen. România rămâne pe lista de așteptare
În afară de Croaţia, celelalte state membre UE care nu fac parte din Schengen sunt Bulgaria, România, Cipru şi Irlanda.
Guvernele Uniunii Europene au convenit joi că şi Croaţia poate intra în spaţiul Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar, transmite Reuters.
Croația a devenit membră a UE în 2013 şi care vrea să intre şi în zona euro. Acesta a fost un subiect sensibil din cauza migraţiei.
”Croaţia este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă, după ce s-a ajuns la un acord între miniştrii de Interne ai blocului.
Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra UE că poate opri migranţii fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Schengen.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ofiţerii de poliţie croați au participat la o respingere violentă a migranţilor la graniţa cu Bosnia, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE.
Pandemia de COVID-19 a restrâns multe libertăţi de călătorie. Zona Schengen are 26 de state membre, inclusiv Elveţia şi Norvegia, ţări din afara UE. În afară de Croaţia, celelalte state membre UE care nu fac parte din Schengen sunt Bulgaria, România, Cipru şi Irlanda.
Citeste si: Joe Biden și Vladimir Putin, discuții virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputate