Poliţia Judeţului Tulcea a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii s-au sesizat în legătură cu acest caz după apariţia imaginilor pe un site de socializare.

'În urma apariţiei în mediul on-line a unor imagini privind un câine rănit şi ţinut legat de o autoutilitara, aflată pe o stradă din municipiul Tulcea, poliţiştii tulceni s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rănire sau schingiuirea animalelor, faptă prevăzută şi pedepsită de art.25

lit.e din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor", a precizat IPJ Tulcea.

Citeste si: Descoperiri șocante la vila lui Emi Pian. Avocata bărbatului face declarații de ultima oră

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea şi tragerea la raspundere penală a persoanei respective.

Cum este pedepsită violența împotriva animalelor în România?

Maltratarea, schingiuirea, mutilarea animalelor, uciderea animalelor, cu intentie, fara drept, sunt infractiuni potrivit legii. Iar cel gasit vinovat risca inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala intre 1.200 lei si 120.000 lei. Cel gasit vinovat poate primi interdictia de a detine animale pentru o perioada de la un an la 5 ani.

Sanctiunile sunt prevazute la articolul 25 din Legea 205/2004 privind protectia animalelor.

Citeste si: El este bolnavul COVID-19 care s-a căsătorit în spital

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda:

a) uciderea animalelor, cu intentie, fara drept;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive;
c) organizarea de lupte intre animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) ranirea sau schingiuirea animalelor;
f) interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor;
g) folosirea animalelor apartinand subincrengaturii vertebrate, indiferent de gradul de imblanzire, nascute in captivitate sau capturate din natura, in spectacole de circ, circuri ambulante, caravane si trupe de artisti ambulanti, precum si in orice alte tipuri de spectacole similare.

(2) In cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile prevazute la alin. (1), instanta poate dispune ca pedeapsa complementara interdictia de a detine animale pentru o perioada de la un an la 5 ani.

Sunt raportate sute de cazuri pe an

Potrivit unei statistici realizate de "Green Report" cu ajutorul asociatiilor de aparare a drepturilor animalelor, zilnic se inregistreaza 2-3 cazuri de maltratare, schingiuire si mutilare a animalelor, iar intr-un singur an peste 900 de animale au fost aduse in adaposturi cu membrele taiate, moarte de foame sau impuscate.



Statistica este citata in expunerea unui proiect de lege initiat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, care prevede dublarea pedepselor pentru astfel de infractiuni. Limitele pedepselor sunt crescute de la 6 luni la 2 ani. Proiectul a fost respins de Senat in sedinta din 20 iunie 2017, iar din martie 2018 este inscris pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

Acesta nu este singurul proiect legislativ care punea in discutie marirea pedepselor pentru maltratarea si uciderea animalelor. La finalul vechii legislaturi, in 2016, mai multi parlamentari UNPR si independenti cereau ca aceste infractiuni sa fie pedepsite cu inchisoare cu executare intre 2 ani si 7 ani. Proiectul nu a mai ajuns sa fie discutat si s-a pierdut in hatisul birocratic din Parlament.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si