"Consiliul considera ca adoptarea proiectului in conditiile date, reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care plenul Consiliului avea abilitarea conferita de lege in a-l exprima", a spus Daniela Leca, la Realitatea TV.

Anterior sedintei de marti a Guvernului, ministrul Justitiei a cerut Consiliului sa dea un aviz proiectului, intr-o sedinta convocata pentru miercuri la ora 9.00, 

a amintit Leca.

Potrivit ordonantei adoptate marti seara de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins:" 1- fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

Acelasi articol modificat din Codul penal prevede ca aceste dispozitii "nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului si ai Parlamentului nu pot fi acuzati de favorizarea faptuitorului.


De asemenea, in Ordonanta de Urgenta este prevazuta introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform caruia "denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de sase luni de la data savârsirii faptei prevazute de legea penala".

Plenul CSM are pe ordinea de zi de miercuri un singur punct:" Solicitarea Ministerului Justitiei, de avizare, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, in temeiul art.
38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, transmis Consiliului la data de 31.01.2017".


Documentul este semnat pe ultima pagina de ministrul Justitiei. Tot acolo sunt trecuti, ca avizând favorabil,  ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, fara ca pe document sa existe semnaturile celor doi ministri.

Procurorul general al României, Augustin Lazar, a afirmat ca ordonanta de urgenta prin care sunt modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt ofensatoare pentru autoritatea judecatoreasca si ca este nevoie ca ordonanta sa fie atacata la Curtea Constitutionala.

La rândul sau, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti seara, pentru News.ro, ca proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea codurilor penale adoptat de Guvernul Grindeanu va afecta grav lupta anticoruptie, urmarindu-se ca toti functionarii publici de rang inalt sa fie scapati de raspundere penala pentru abuz in serviciu.

Prima varianta a proiectului a primit aviz negativ din partea CSM.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si