Cu cât au scăzut averile celor mai bogați ruși după declanșarea războiului din Ucraina
Averile celor mai bogați oameni din Rusia au scăzut semnificativ de la începutul războiului ruso-ucrainean. Mai multe țări și companii au demarat sancțiuni împotriva Rusiei, iar averile celor mai bogați ruși s-au diminuat.
Averi cei mai bogați ruși. Averile celor mai bogați oameni din Rusia s-au redus cu peste 30 de miliarde de dolari de la începutul războiului din Ucraina.
Averile primilor 23 celor mai bogați oameni din Rusia au scăzut la 343 de miliarde de dolari, după ce la finalul anului 2021, toate însumau 357 miliarde de dolari.
Războiul din Ucraina are repercusiuni și asupra celor bogați
Mai multe state din lume, dar și Uniunea Europeană au aplicat sancțiuni care afectează economia Rusiei, dar și afacerile marilor bogați ai țării.
Au existat discuții despre prețul alimentelor și despre siguranța almentară la nivel global. Președintele Comisiei Europene a vorbit despre cele trei valuri succesive de sancțiuni pe care Uniunea Europeană le-a aplicat Rusiei după ce a invadat Ucraina și a vorbit și despre cea de-a patra sancțiune.
„Vom ieşi cu un al patrulea pachet de sancţiuni. Aceste sancţiuni vor izola şi mai mult Rusia de sistemul economic global, crescând şi mai mult costurile invaziei lui Putin în Ucraina ”, a spus Ursula Von der Leyen.
Piețele financiare au înregistrat scăderi semnificative. Germania a suspendat procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, în timp ce Marea Britanie a aplicat sancțiuni pentru cinci dintre băncile Rusiei și pentru trei dintre cei mai bogați oameni din Rusia.
Gennady Timchenko este unul dintre oamenii de afaceri în cazul căruia averile au scăzut. În acest an, aproape o treime din averea sa a scăzut.
În clasamentul rușilor care pierd sume de bani se află Vladimir Lisin. Acesta este președintele unei companii de top de produse de oțel. Și-a început activitatea ca instalator electric într-o mină de cărbune din Siberia, iar apoi a lucrat în Rusia Centrală.
A condus fabrici pentru un important grup de comercianți, iar când partenerii s-au separat, el a obținut un important pachet de acțiuni. Deține un operator feroviar din Rusia, dar și porturi și companii de transport maritim.
În clasamentul Forbes se află pe locul 88, iar potrivit ultimelor date este în scădere cu 355 de milioane de dolari, aproximativ 1,96%.
Lista este continuată cu Leonid Mikhelson, fondator și președinte al unei companii de gaze naturale. Ocupă locul 129 în clasament, cu o valoare netă de 14,0 miliarde de dolari.
În clasamentul pierderilor apare în continuare Alisher Usmanov care se ocupă cu afaceri în oțel, telecomunicații și investiții. Datele furnizate de Forbes arată că afacerile sale sunt în scădere cu 62 de milioane de dolari, un procent de -0,54%.
Valoarea netă a afacerilor sale se ridică la 11,4 miliarde de dolari.
Pe listă mai apare și Viktor Rashnikov cu afaceri în domeniul oțelului. Valoarea netă a afacerii ajunge la 6,6 miliarde de dolari, iar în acest moment înregistrează pierderi de 45 de milioane de dolari, mai exact un procent de -0,68%.
Următorul afectat de criza din Ucraina este Andrei Guriev. Este unul dintre cei mai mari producători mondiali de îngrășăminte pe bază de fosfați. Valoarea netă a afecrii sale se ridică la 4,8 miliarde de dolari, iar în acest moment se află în scădere cu 61 de milioane de dolari, procentul fiind de aproximativ -1,26%.