Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță pe pagina sa de Facebook "cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii", precum și reglarea inechităților din sistemul de conducere al școlilor.

Citește și: VIDEO. Anunț de la Guvern despre salariile majorate din 2024. "Va crește și salariul minim anul viitor", spune Marcel Ciolacu

"Cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii! În 2024, salariile profesorilor vor crește cu 20%, astfel: 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie.

Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an! În plus, vor fi reglate inechitățile salariale în ceea ce privește personalul de conducere din unitățile de învățământ!", a scris ministrul Educației pe pagina de Facebook. 

Ministrul Educației, Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca

Premierul Marcel Ciolacu: Statul român şi-a făcut datoria faţă de profesori

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu sindicatele din educaţie și s-a convenit o majorare de 13% în luna ianuarie şi a doua 7% la începutul lunii iunie, astfel încât să intre în vigoare în perioada concediilor. 

Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că Educaţia va avea în 2024 un "buget record" de 4,1% din PIB şi că aproape 12 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru investiţii.

"Urmează să închidem cu sindicatele. Nu ştiu dacă dânşii au anunţat public, dar am ajuns la o înţelegere(...) Din punctul meu de vedere, e o ofertă cât se poate de respectuoasă faţă de categoria pe care o reprezintă, cât se poate de corectă, în acest moment, ţinând cont de salarizarea foarte joasă pe care o aveau.

În momentul acesta cu adevărat porneşte o reformă în sistemul de învăţământ", a declarat Ciolacu la Digi24.

Potrivit premierului, se așteaptă performanță de acum înainte de la profesori.

"Statul român şi-a făcut datoria faţă de profesori. Am venit cu o lege nouă, totul e perfectibil. Am venit pe toate componentele- cele mai mari investiţii în infrastructură, după autostrăzi, le-am prins în sistemul de educaţie. Cu adevărat, nu vom avea de a doua zi performanţă, e ca la sport, va dura câţiva ani, dar este o nouă abordare şi e o abordare serioasă", a spus șeful Guvernului.

Profesorii, salarii mai mici decât cele promise în lege

Profesorii, salarii mai mici decât cele promise în lege

[Sursa foto: Facebook]

Marcel Ciolacu: Ne-am ținut promisiunea față de profesori

Marcel Ciolacu a precizat că a avut luni seara discuţii cu reprezentanţii profesorilor şi că la întâlnire a participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

"Eu cred că am închis lucrurile în linii mari. Am fost şi cu doamna ministră a Educaţiei. Va fi un buget record pentru Educaţie, respectiv 4,1% din PIB. Ce mă bucură foarte mult- că am acoperit toate palierele. Normal că mi s-a părut la un moment dat prea mult pe investiţii, sunt aproape 12 miliarde de lei numai din PNRR investiţii în infrastructură. Îmi spunea doamna ministru că până acum a semnat peste 5.300 de contracte, fiind şi un jalon în PNRR", a spus liderul social-democrat, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul este de părere că Guvernul și-a ținut promisiunea față de cadrele didactice.

"În ceea ce priveşte salariile profesorilor, ne-am ţinut promisiunea. Au înţeles şi dânşii exact marjele în care ne putem încadra. Oricum, este un salt spectaculos. Acum va rămâne reforma şi cerinţele noastre, ale părinţilor, în ceea ce priveşte educaţia", a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Ce a promis Guvernul, prin Ordonanță de urgență, la greva din vară

Ca să convingă profesorii să renunţe la greva din mai-iunie 2023, Guvernul României, condus atunci de Nicolae Ciucă, a adoptat o ordonanţă de urgență care prevede majorări salariale.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Greva generală din educație declanșată în 22 mai 2023 a durat mai bine de trei săptămâni și a fost cel mai mare protest din Educație din ultimii 18 ani.

Sindicatele din Educație au insistat în ultima zi a grevei ca Guvernul să includă în OUG două prevederi: aducerea salariului debutantului la nivelul salariului brut pe economie și acordarea de la 1 ianuarie 2024 a primei tranșe de majorare, de 50% din creșterea din noua lege a salarizării.

Noua lege a salarizării NU a fost scoasă nici măcar în dezbatere publică până în prezent, deși era în responsabilitatea Guvernului acest aspect, conform legii asumate.

Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobată de Guvern pe data de 12 iunie și publicată imediat în Monitorul Oficial.

Documentul oficial poate fi văzut aici.

"Înseamnă că sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi"

Liderii de sindicat au organizat o conferință de presă după suspendarea grevei și declarat la acel moment că principala revendicare, legată de salariul profesorilor debutanți care să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie, a fost introdusă de Executiv în textul OUG 57/2023.

"Astăzi în Guvern s-a dat OUG în care este articol distinct că acest principiu este agreat și de la 1 ianuarie 2024, salariile vor fi majorate cu 50%, adică 50% din diferența dintre salariul care va fi în grila salarizare și cele din 31 decembrie 2023”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„Obligatoriu trebuie să intre în corpul legii acest procent – 50% să fie majorarea de la 1 ianuarie 2024. Dacă acest lucru nu se respectă, înseamnă că cei din această clasă politică sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi”, a adăugat Hăncescu în 12 iunie, la stoparea grevei.

La rândul său, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că „acțiunea se poate relua în momentul în care angajamentele asumate prin acte normative nu vor fi respectate”.

Acum sindicatele sunt acuzate de profesori pe rețelele sociale că fac "non-combat" cu Guvernul.

Mărirea acordată acum profesorilor, de 13% de la 1 ianuarie, nu acoperă inflația, calculată de 13,8% de INS la nivelul anului anterior.

De asemenea, toți bugetarii primesc majorări de 5 procente din ianuarie, deci diferența acordată cadrelor didactice este de doar 8%.

Salariile profesorilor debutanți rămân sub salariul mediu pe economie.

Sindicatele din Educație, mulțumite de creșterea salarială. "Este chiar mai mult decât ce am discutat iniţial". 

Bugetul Educaţiei va creşte cu 6 miliarde de lei în 2024 în baza celor convenite cu guvernanţii, bani care vor fi folosiţi pentru majorarea cu 20%, în două tranşe, a salariilor din sistemul de învăţământ, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Acesta a participat, luni, la Palatul Victoria, alături de alţi lideri de sindicat din Educaţie, la discuţii cu premierul Marcel Ciolacu şi miniştrii de linie pe tema salarizării din învăţământ.

"În urma discuţiilor de astăzi s-a convenit ca bugetul Ministerului Educaţiei să crească în anul 2024 cu 6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă, ne permite, să putem aborda problema măririi cu 20% a salariilor în anul 2024, în două tranşe, 1 ianuarie şi 1 iunie. Nu vă putem spune procentele, rămâne să calculăm în zilele următoare, să vedem ce rezultă, dar, cu siguranţă va fi un procent mai consistent în ianuarie. Ţinta noastră ca, în final, salarizarea în învăţământ să ajungă la nivelul pe care ni-l dorim. Suntem în grafic acum, cu ceea ce se va întâmpla anul viitor şi în 2025 vom avea o creştere peste cea prognozată în timpul grevei", a declarat luni Simion Hăncescu.

El a precizat că, potrivit OUG 57/2023, mărirea la profesorii debutanţi trebuie să fie de 13%.

"Scrie negru pe alb. Suplimentar, venim cu mărire de, matematic, 7%, dar e posibil, repet, să fie alte procente. Practic, vă amintesc, în timpul grevei cerinţa noastră a fost de creştere cu 60% a salariilor. Avem o mărire de 30% de la 1 iunie faţă de 31 mai. Practic, cu cele 20 de procente ajungem la 50%. Se creează premisele să depăşim ceea ce am promis în timpul grevei şi anume la o creştere de 70% până în 2025. Suntem în grafic", a declarat Hăncescu.

În acelaşi context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor "Spiru Haret", Marius Nistor, a explicat că grila de salarizare aferentă domeniului Educaţie va fi publică în momentul în care va apărea noua lege a salarizării din sistemul bugetar.

"Noi în momentul de faţă vorbim de o parte din ceea ce ar trebui să primim, în conformitate cu Ordonanţa 57. Vă readuc aminte, ceea ce v-am spus şi în perioada conflictului de muncă, declanşat în luna mai, faptul că Guvernul a spus tranşant că pe anul 2024 se vor aloca 6 miliarde de lei pentru creşterea salariilor în sistemul de învăţământ. În momentul de faţă vorbim de creşterea anvelopei şi lucrul acesta se va vedea foarte clar când va apărea proiectul de buget pe anul 2024, creşterea anvelopei pentru plata cu 6 miliarde. Trebuie să mai ţinem cont de nişte lucruri care nu au fost rezolvate prin ordonanţa 57, vorbim de creşterea indemnizaţiilor de conducere, a salariilor, pentru personalul cu funcţii de conducere, directori, directori adjuncţi, inspectori, secretare şefe, contabile şefe. Vor creşte salariile acestora, categoric, pentru că ei trebuie să aibă o creştere diferenţiată faţă de personalul de execuţie", a declarat Nistor.

El a subliniat că în 2024 creşterea salarială din învăţământ este "chiar mai mult decât ce am discutat iniţial", potrivit Agerpres.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", a declarat că în anvelopa salarială de 6 miliarde de lei convenită cu guvernanţii intră şi învăţământul superior.

"Se va aplica acceaşi procedură, le vom lucra începând de mâine dimineaţă aceste grile, le vom lucra cu Ministerul Educaţiei. Va fi o creştere de 20 de procente în medie, vreau să reţineţi acest aspect, pentru că în vară s-au dat sume constante la toată lumea. S-a dat 1.300 de lei la bază şi, practic, acum, unii vor lua mai mult decât 13%, într-o primă etapă sau mai puţin de 13% sau per ansamblul anului mai mult de 20% sau mai puţin de 20%, potrivit salariului din acea grilă la care ne-am raportat noi, pe care am înaintat-o în iunie anul acesta", a declarat liderul Alma Mater.

"Grila am făcut-o noi cu Ministerul Educaţiei, ne-am raportat la ea, dar farmacie perfectă nu are cum să iasă din aceste creşteri salariale, pentru că, aşa cum v-am spus, dând o sumă constantă, nu vom avea un procentaj constant, acelaşi, unic de creştere la toată lumea.(...) Nu vor fi diferenţe spectaculoase între salariaţii din Educaţie. Eu sper să fie lumea mulţumită şi în 'Alma Mater', pentru că totuşi, 20 de procente, e drept, de la mijlocul verii, va fi pentru mulţi mulţumitor", a precizat Hadăr. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si