Cu ce bunatati se delecta Nicolae Ceausescu la masa de Revelion! Nea Nicu era mort dupa sarmale, ciorba de peste, pui la ceaun, piftie si tuica fiarta, dar nu-i placeau fructele de mare!
Nicolae si Elena Ceausescu preferau mancarurile traditionale la masa de Anul Nou.
Nicolae Ceausescu, fostul presedinte al Romaniei, si sotia sa, Elena, petreceau de Anul Nou la cabanele partidului sau la Bucuresti. Mai multe fotografii, stranse in “Fototeca online a comunismului romanesc”, arata cum se distrau Ceausescu si invitatii sai.
Participantii la mesele festive ale cuplului Ceausescu au povestit ce cuprindea meniul in astfel de ocazii. “Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar daca şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare.
Dar nu le plăceau.”, a scris Mihaela Moraru, nepoata lui Nicolae Ceuşescu, in memoriile sale.
“Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura”, a mai dezvaluit Mihaela Moraru.
"Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită.
Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a marturisit nepoata lui Ceausescu.
Nicolae si Elena Ceausescu nu au mai apucat revelionul anului 1990. Ei au fost executati pe 25 decembrie 1989, la Targoviste, in timpul Revolutiei, dupa un proces sumar, fiind acuzati de genocid.