Cine deține Insula Șerpilor și care este importanța acestei zone în conflictul dintre Rusia și Ucraina? După ce în 1948 URSS a transferat și anexat în mod ilegal Insula Șerpilor, în 2009 Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât că României îi revine 9.700 de kilometri pătrați din platoul continental di apropierea insulei.

Citeste si: Mesajul plin de emoție transmis de un militar: „Deocamdată, suntem vii! Dar în caz de ceva, mama, tată, vă iubesc”

Zona litigioasă a fost lărgită artificial până când a atins o suprafață maritimă de 12.000 km², prin extinderea revendicărilor ucrainiene mai mult la apus de linia echidistantă între coastele sale și cele care aparțin României. 

Citeste si: Război Rusia- Ucraina: Filmul desfăşurării evenimentelor

Insula Șerpilor

Harta Insulei Șerpilor

[Sursa foto: Alba24]

Care este cauza conflictului pentru Insula Șerpilor?

Disputa pentru Insula Șerpilor, cunoscută și sub numele de Insula Leuke, a pornit din punct de vedere economic: există un mare potențial de exlorare și exploatare a resurselor de hidrocarburi. 

Ambele părți, atât România, cât și Ucraina au declarat în acea perioadă că vor respecta decizia Curții, indiferent care va fi aceasta. Prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009,  Curtea Internațională de Justiție de la Haga a acordat României 79,34%, mai exact o suprafață de 9.700 km² și cu o adâncime medie de peste 50 de metri.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Război Rusia- Ucraina: Filmul desfăşurării evenimentelor

La acea vreme, Ucrainei i-a fost acordată 20,26% din suprafața disputată. Este vorba despre 2.300 km², cu o adâncime medie de sub 50 de metri, care cuprinde totalitatea apelor teritoriale din Insula Șerpilor, inclusiv din dreptul Sulinei.

În urma acestei decizii, litigiul teritorial major s-a stins, în timp ce litigiul minor consta în Insula Maican de pe brațul Chilia și zona de sud a golfului Musura, ce se află imediat în partea nordică a Sulinei. Este singura neînțelegere care rămânea, la acea vreme, între România, care le revendică, și Ucraina, care le stăpânește.

Frontieră între România și Rusia

Pe 18 martie 2014, după ce Federația Rusă a obținut Peninsula Crimeea, la răsărit de insula Șerpilor și la echidistanță de aceasta și de capul Tarhankut din Crimeia, a apărut în Marea Neagră o frontieră maritimă între România și Rusia, care are o lungime de 200 de kilometri, cu un traseu de la nord la sud.

Insula Șerpilor

Care este importanța Insulei Șerpilor în cazul unui conflict?

[Sursa foto: BZI]

Armata rusă vrea Insula Șerpilor

După ce armata rusă a bombardat mai multe zone din Ucraina, două ținte necunoscute s-au apropiat, potrivit Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, de Insula Șerpilor.

Armata din Ucraina luptă împotriva bombardamentelor rusești.

„Invadatorii ameninţă că vor cere ca militarii detaşamentului de frontieră Izmail să se predea. Agresorul a folosit canalul de comunicare internaţional pentru siguranţa navigaţiei. Poliţiştii de frontieră se vor apăra”, a transmis GNSU printr-un comunicat.

Citeste si: VIDEO| Imaginile durerii! A început războiul în Ucraina, iar Europa a încremenit după bombardamentele care au pus stăpânire pe marile orașe

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

După ce a câștigat procesul de la Haga, România a rămas posesoarea resurselor de hidrocarburi din zonă, cu o semnificație mare pentru securitatea energetică a țării.

Ce semnificație ar avea un posibil conflict în zonă?

Insula Șerpilor reprezintă pentru Ucraina un important punct strategic. Canalele navigabile din apropierea insulei se întind pe 12 mile marine și fac legătura către orașele-port Odesa şi Kherson. 

După ce această zonă strategică a fost ocupată de Rusia, Ucraina ar putea să fie izolată din punct de vedere economic. Canalele navigabile care înconjoară Insula Șerpilor pot deveni „puncte de intrare” pentru aprovizionări.

Treisprezece poliţişti de frontieră au murit apărând Insula Şerpilor, din Marea Neagră, relatează presa ucraineană, citând Poliţia de Frontieră.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si