Culoarea anului 2023.  După nuanța de albastru stins din 2020, după două nuanţe de gri şi galben în 2021 şi nuanţa strălucitoare Very Peri de anul acesta, Pantone a ales această nuanţă „îndrăzneaţă” de roşu carmin pentru 2023.

Este  o culoare pe care  o puteți folosi oricând doriți și în contextele dorite. Este o culoare ideală pe care să o duci la birou, la cumpărături, pentru a-ți întâlni prietenii sau pentru acea dată specială.

Culoarea magenta este o culoare captivantă și foarte energică, care nu poate lipsi în moda garderobei.

Institutul Pantone a ales celebra culoare

Culoarea anului 2023 aleasă de celebrul institut Pantone este 18-1750 Viva Magenta. Aceasta este o nuanţă vibrantă, care se conține atât tonuri calde, cât şi reci.

„Este o culoare curajoasă, care transmite optimism și bucurie și știm că avem cu toții nevoie mare de asta”, spune Leatrice Eiseman, directorul executiv al Institutului Pantone, citată The Guardian.

Citește și: Viva Magenta, culoarea anului 2023

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Nu este o culoare ușor de asortat sau de purtat, însă transmite un mesaj puternic, atrag atenția criticii vestimentari.

„Trăim într-o perioadă în care foarte mulți oameni au fost agresivi; este necesar pentru a merge mai departe”, a declarat Laurie Pressman, vicepreședinte Pantone. „Avem nevoie de curaj, dar căutăm ceva care să promoveze bucuria și să fie distractiv. Viața de acum este neconvențională și provocatoare din multe puncte de vedere – căutăm lucruri care să ne ajute să evadăm.”

Care este istoria culorii Magenta?

Culoarea roșu-roz, care a fost dezvoltată în 1856, i s-a dat inițial numele greu de pronunțat de clorură de triaminotrifenil carboniu. Deoarece nuanța semăna puternic cu cea a plantei fucsia, a fost menționată sub denumirea mai convenabilă „Fuchsine”.

Ulterior i s-a dat numele oficial Magenta, în urma unei bătălii extrem de sângeroase.

Bătălia de la Magenta

În anul 1859 Franța și Austria și-au declarat război reciproc. O bătălie a avut loc lângă orașul italian Magenta din provincia Milano. În ciuda numărului inferior, 54.000 împotriva 58.000, Franța a executat o manevră surprinzătoare pentru a obține victoria, deși pierderile de ambele părți au fost considerabile.

Francezii au suferit 4000 de morți și răniți, iar austriecii 5700. Câmpul de luptă a fost atât de roșu din sânge încât colorantul roșu descoperit cu trei ani înainte a fost numit din acel moment Magenta.

Citește și: Elevează-ți garderoba iarna aceasta cu articole deosebite Astrid

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si