Close sidebar
Close sidebar

Culturile agricole, în pericol și în anul 2023

Lipsa precipitațiilor și-a pus amprenta din nou asupra culturilor, anul acesta preconizându-se un an nefavorabil pentru agricultori.

Stefania Pavel,

Lipsa precipitațiilor și-a pus amprenta din nou asupra culturilor, anul acesta preconizându-se un an nefavorabil pentru agricultori.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Seceta pedologică a făcut ravagii, în județul Călărași, anul trecut, însă nici anul acesta culturile nu sunt ferite. Această lipsă de apă poate fi cauzată de o perioadă îndelungată fără precipitații sau de o reducere semnificativă a rezervelor de apă subterane. Factori precum schimbările climatice, activitățile umane precum defrișarea pădurilor și irigarea inadecvată pot contribui la apariția și agravarea secetei pedologice. 

Soluția pentru problemele din agricultură ar fi un sistem de irigații

“Începutul anului 2023 cred că a fost în aceeași situație ca în anul 2022, noi nu am avut precipitații. Dacă în următoarele 10 zile nu vom avea precipitații este posibil să vorbim de calamitate la ambele culturi, floarea soarelui și porumb.

La culturile de grâu la fel, nu am avut precipitații. Au fost sole în care nu am recoltat mai mult de 4 tone jumătate, vorbesc de cei care nu au avut un sistem de irigații. Prețul cerealelor este în scădere față de anul trecut, acesta este undeva la jumătate față de cel din anul anterior. Din ce în ce va fi mai rău și asta este vina fermierilor pentru că nu știm să luăm atitudine.
Soluția pentru a rezolva problemele pe care le avem este să punem la punct bazele unui sistem de irigații”,
 a precizat Valentin Popa, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor pentru Canal Sud.

Citește și: Accizele pentru tutun și alcool vor crește începând de la 1 septembrie

Valentin Popa- prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor

[Sursa foto: Valentin Popa- Facebook]

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Pentru a combate seceta pedologică, sunt necesare măsuri preventive și de gestionare adecvate. Colectarea și stocarea apei de ploaie prin intermediul sistemelor de colectare a apei pluviale poate fi o soluție eficientă pentru a reduce deficitul de apă în sol. De asemenea, metode precum irigarea eficientă și gestionarea adecvată a apei pot ajuta la conservarea apei din sol. 

Promisiuni deșarte pentru agricultorii români

Este al doilea an, consecutiv, în care producţia de pe sute de hectare este grav afectată.

Citește și: Ordonanța de Urgență privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază a fost adoptată de Guvern. Florin Barbu, Ministrul Agriculturii: „Nu se intervine în niciun fel asupra preţurilor de vânzare ale fermierilor”

”În perioada de fructificare, popular îi zicem noi la legat, nu a avut o cantitate de apă necesară. Pe zona noastră mă refer, am văzut că în Vest, în celelalte zone ale ţării a plouat destul de bine. Şi avem cred că un procent de 40-50% de diminuare a producţiei pe zona noastră”, a spus Elvis Iulian Mocanu, membru al Cosiliului Grânarii Iaşi pentru Observator.

Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor despăgubiri în valoare de o mie de lei pentru fiecare hectar distrus.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor despăgubiri în valoare de o mie de lei pentru fiecare hectar distrus, însă au rămas doar cu promisiunile. Suma finală a fost stabilită la 335 de lei. România a importat în ultima perioadă din străinătate cantităţi uriaşe de cereale, ceea ce a făcut ca producătorii români să fie forţaţi să vândă la un preţ mult mai mic faţă de anii trecuţi.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI