În timp ce prețul uleiului se menține ridicat la raft, fermierii care au cultivat în acest an floarea-soarelui spun că vor avea cea mai slabă producție din ultimii ani.
„Faţă de anul trecut cred că e în jur de 60-70% pierdere. Ce iese e foarte măruntă, e ca pumnul de mare pălăria. Anul ăsta e dezastru la floarea-soarelui şi porumb“, spune fermierul Ion Stăncuţa, din Slătioara, judeţul Olt.

Are o sută de hectare cultivate cu floarea-soarelui, iar pe anumite sole, spune că se teme că nu va face mai mult de 500 kilograme/ha, în condiţiile în care se aştepta la 3,5-4 tone/ha, pentru că a investit în sămânţă de calitate şi îngrăşăminte.

Citeste si: O suprafață totală de peste 160.000 ha este afectată din cauza secetei

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Seceta, în schimb, a compromis totul, şi floarea-soarelui şi porumb. Cum din comunism nu se mai irigă în localitatea de pe malul Oltului în care fermierul Ion Stăncuţa îşi are ferma, deja nu se mai poate face nimic, chiar dacă fermierul are şi cultura asigurată.

„Am asigurare, dar despăgubesc pentru incendiu, furt, nu acoperă seceta“, spune fermierul.

Citeste si: Dunărea a secat lângă Zimnicea. Localnicii pot traversa la pas până la bulgari

Prețul oferit pentru floarea-soarelui este în scădere, deși s-ar crede total invers.
„În primăvară, mi se oferise 3,3 lei/kg şi n-am făcut contract, acum a scăzut la 2,5 lei/kg. Cum să-ţi acoperi cheltuielile măcar, dacă investeşti peste 5.000 lei într-un hectar şi nu obţii din vânzare 2.500?!“,

spune fermierul. Şi mai grav este că, în lipsa capacităţilor de stocare, fermierii vor fi obligaţi să accepte. Că preţul este în scădere o confirmă şi un alt fermier, care are însă şi o fabrică de procesare, fiind producător de ulei alimentar. „Asta-i piaţa. Situaţia din Ucraina a influenţat piaţa.

Citeste si: VIDEO- Pâinea se scumpește. Ce anunță ministrul Agriculturii?

Ei au produs, dar neputând să exporte se suprapunea producţia din anul 2021 cu 2022 şi atunci erau obligaţi să vândă la un preţ mic. Şi multinaţionalele s-au axat acolo şi-au luat cantităţi mari de produse agricole.(...) Noi suntem nişte pioni, nu dictăm noi ce este piaţa“, spune Mircea Longin Drăghicescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si