Cum a ajuns Gheorghe Zamfir să cânte la nai. E unul dintre cei mai cunoscuți naiști din lume
Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.
Gheorghe Zamfir (n. 6 aprilie 1941, Găești, Județul Dâmbovița) este un naist virtuoz și compozitor român. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern.
Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.
Cum a ajuns Gheorghe Zamfir să cânte la nai
Gheorghe Zamfir a uluit lumea întreagă. A făcut din nai un instrument celebru în lume. Nu numai atât.
A modificat forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. A introdus naiul în toate stilurile și genurile muzicale. Mari regizori au pus cântecele românești ale lui Gheorghe Zamfir pe genericele unor mari filme. Peste 88 de milioane de vizualizări a avut concertul de la București, Andre Rieu – Gheorghe Zamfir.
„Asta se întâmpla prin 1955, când am fost acceptat la Școala Specială de Muzică numărul 1 din București.
Aveam 14 ani. Am reușit la examen, în comisia care alegea elevii după conformația fizică. Eu venisem de la țară, habar n-aveam cine e Fănică Luca. Văzând că am configurația pentru acest instrument, Fănică Luca mi-a zis să încerc să cânt la nai. Eu i-am zis că refuz și am plecat din clasă.
Tata m-a împins din nou, mi-a dat și două palme, și așa am rămas cu titlu de încercare la nai, pentru două luni.
Dacă nu-mi convine, pot să plec, ceea ce s-a și întâmplat. După două luni, din cauza efortului fizic am părăsit naiul. M-a căutat Fănică Luca, la câteva zile, prin școală, mi-a dat câteva palme și m-a întors la clasă. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit Globul Pământesc. Tu ai să-l cucerești mai mult ca mine. Nu-ți dai seama că ai talent?». Și am rămas”, povestea marele artist.
Este considerat Maestru al naiului și este invitat să cânte pe marile scene din lume
Pentru cei mai puternici oameni ai lumii, Gheorghe Zamfir este cel mai mare naist al tuturor timpurilor. Artistul și-a dobândit definitiv celebritatea în 1988, atunci când a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea. Era primul muzician care a interpretat melodii în timpul Mesei Private.