In anii ’60, cativa cercetatori romani au testat pe propriile corpuri un vaccin ce avea sa ne protejeze pe noi toti de infectii decenii la rand. "Ne-am injectat sase zile la rand cate 2 mililitri", isi aminteste fosta sefa de productie a acestui vaccin, Sylvia Hoisie, ajunsa acum la 89 de ani.

Tari europene precum Franta, Germania, Elvetia si chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare, gandite pentru ca organismul sa poata lupta cu o gama larga de infectii bacteriene. Importata din straini, ideea a prins puternic la Iasi si Bucuresti, unde o echipa de cercetatori foarte tineri s-a apucat rapid de treaba.

"La Iasi, din colectivul care a inceput cercetarile faceau parte patru persoane, dar la Bucuresti erau mai multi. Eram cu totii foarte tineri, media de varsta fiind in jur de 25-26 de ani, si plini de chef de lucru", isi aminteste Sylvia Hoisie, citata de adevarul.ro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

S-a lucrat sase ani la aceste preparat, numit intr-un final Polidin. S-au folosit numai si numai ingrediente romanesti pentru producerea vaccinului.

"Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luam microbi din Franta ca sa-i aducem in Romania.

Pe langa microbii indigeni, in compozitia produsului intrau bila de bou, fenol, apa distilata si clorura de sodiu, dar putem spune ca si fiola constituia tot un ingredient. Aceasta cercetare a fost de durata, uneori istovitoare. Am obtinut preparatul prin 1962-1963 si apoi am inceput munca de cercetare pe animale de laborator: soarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucuresti aveau o tematica, noi de la Iasi, o alta tematica de investigat. Asa am reusit sa observam ca preparatul poate sa opreasca o infectie, mai ales infectiile tractului respirator superior", isi aminteste cercetatoarea.

Citeste mai mult aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si