Primul rege al Romaniei, Carol I, a murit pe 10 octombrie 1914, la Sinaia. Acesta a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române. Ulterior a condus România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza.

În anul 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

Au trecut 108 ani de la moartea Regelui Carol I al României

Vestea că Regele Carol I al României s-a stins din viață a fost răspândită în Capitală. Inițial, nimeni nu a crezut că este adevărat acest lucru. Regele Carol I al României a decedat la Sinaia, la ora 05:30 dimineaţa.

Acesta avea 75 de ani. Perioada de domnie a fost de 48 de ani. Carol I a fost înmormântat la Curtea de Argeş, locul ales de el ca necropolă a Familiei Regale a României.

Citeste si: Paul al României, plasat sub control judiciar în Franţa. Când va fi prințul extrădat în țara noastră

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Un lucru cunoscut era acela că regele Carol I avea probleme serioase de sănătate. Pentru a se trata, acesta făcea călătorii lungi în străinătate. Carol I suferea de o boală a ficatului. În ultima perioadă, acesta a slăbit foarte mult și  nu mai avea la fel de multă putere. Mai mult de atât, renunțase la plimbările zilnice pe care obișnuia să le facă prin pădurea din preajma Peleșului.

Înainte de a deceda, cu cinci luni înainte, pe data de 20 aprilie 1914, Carol I a împlinit 75 de ani şi se aştepta ca în anul 1916, pe data de 10 Mai, întreaga țară să aniverseze o jumătate de secol de domnie.

Cum a fost comemorat Regele Carol I al României

 

Potrivit calendarului Gregorian, data comemorării morții Regelui Carol I al României este 27 septembrie. Alte documente menționează, însă, data de 10 octombrie.

La 10 octombrie 1918, familia regală a organizat un parastas prin care îl comemora pe regele Carol I.

Citeste si: Care este numele întreg al Regelui Charles al III-lea

Regele Carol I a avut o domnie de 48 de ani, timp în care România şi-a cucerit independenţa şi a devenit regat. Viaţa personală a cuplului regal Carol I – Elisabeta a fost umbrită de pierderea unicului copil, principesa Mărioara, care a murit de scarlatină la vârsta de patru ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si