Cum a fost pictat Ion Iliescu într-un tablou, la 30 de ani de când a chemat minerii să-i spulbere pe manifestanții din Piața Universității!
Ion Iliescu a fost pictat într-un tablou de către artistul plastic Paul Hitter.
Ion Iliescu a fost pictat într-un tablou, cu ocazia comemorării evenimentelor violente din 13-15 iunie 1990. Fostul președinte apare ținând în mînă un baston cu care minerii îi băteau pe manisfestanți, iar pe fundal se vede un autobuz imcendiat. Pictorul Paul Hitter, realizatorul tabloului, a explicat: “Pentru ca mai am un pic si ies eu la pensie, si inca discutam despre Mineriada, sa lamurim niste lucruri. Iliescu nu va pati nimic niciodata legat de Mineriada.
Citeste si: Se împlinesc 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie: Patru morţi, peste 1.300 de răniţi şi niciun vinovat
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Ion Iliescu a fost externat din spital
„Doar nu credea cineva vreodata ca "poporul" il va alege pe Ratiu. Sa nu mai vorbim de naivitatea celor doi contracandidati...in loc sa fie doar unul care sa adune toate voturile celor anti Iliescu, au fost doi! Piata Universitatii, fie ca ne place fie ca nu, a fost prima manifestare Soros in Romania. Nu stiu daca Marian Munteanu a primit ajutor sau mesaje de la Soros, dar stiu ca Viktor Orban, exact in acei ani era bursier Soros. Cert este ca in Piata Unviersitatii apareau steaguri UE (am mai postat fotografiile), de la balcon vorbeau unii dintre actualii progresisti, vorbeau ambasadori( va suna cunoscut?), oameni de cultura si de arta (suna cunoscut?)”, a mai spus Hitter.
„Diferenta era ca toate chestiunea avea sau isi dorea sa aiba aspectul unui miting de dreapta, sunt sigur ca cei mai multi oameni aveau intentii bune, in unele seri mitingul a fost imbracat foarte crestin. Ma rog, nu o lungesc prea mult. Cert este ca Iliescu va fi bine merci. Stie multe. Mult prea multe. Daca incepe sa vorbeasca este rau. Deci, este lasat bineinteles in pace. In liniste. Cum ii placea lui sa spuna.”, a încheiat pictorul.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost precedată de aproape două luni de proteste neîntrerupte împotriva regimului Ion Iliescu, care preluase conducerea după căderea lui Nicolae Ceaușescu. După o serie de mitinguri și marșuri în Capitală, protestatarii s-au strâns pe 22 aprilie la Universitate, locul de comemorare a Revoluției, iar din acel moment piața nu a mai fost goală, potrivit digi24.ro.
Au fost atacuri ale forțelor de ordine, care au încercat să golească piața, fără succes însă. Acest lucru a înverșunat și mai mult populația civilă. Dacă până atunci în Piața Universității erau sub 200 de oameni, numărul lor a crescut masiv, ajungând la zeci de mii în fiecare zi.Tot atunci au început să se formeze și liderii mișcării de protest, care au ieșit, pe rând, la celebrul balcon de la Universitate, devenit pupitrul manifestației. Bilanțul celor trei zile de violențe a fost de 4 morți, peste 1.300 de răniți, peste 1.200 de persoane lipsite de libertate ilegal, iar pagubele materiale imense. Toate acestea au fost inventariate în rechizitoriul procurorilor militari care au instrumentat dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990. A durat nu mai puțin de 27 de ani de la evenimentele de atunci ca dosarul Mineriadei să fie trimis în judecată, exact pe 13 iunie 2017, când se comemorau zilele negre din 1990. Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Petre Roman, fost prim-ministru, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Măgureanu, fost director SRI, alături de alți reprezentanți ai puterii de atunci, au fost acuzați de acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.
Pe 8 mai 2019, la aproape doi ani de la trimiterea în judecată, dosarul a fost desființat de Înalta Curți de Casație și Justiție și trimis înapoi procurorilor, pentru refacere. Judecătorul de Cameră preliminară care a analizat dosarul în ultimii doi ani a identificat mai multe nereguli în actul de sesizare întocmit și trimis Instaței supreme de procurorii militari. Este o decizie prin care a fost constatată nelegalitatea rechizitoriului, acesta fiind anulat de judecător care a dispus totodată restituirea la Parchet a întregului dosar. Judecătorul a reproșat că rechizitoriul ar fi lipsit de claritate, probele ar fi fost administrate cu încălcarea procedurii, dreptul la apărare al inculpaţilor ar fi fost încălcat. Decizia nu este definitivă, iar Parchetul General a anunțat că va ataca decizia ÎCCJ.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro