O carte pe care Cristina o prezinta acum, cu mandrie, in orice colt al lumii. Peste 150 de obiecte vestimentare traditionale, chiar si de peste o suta de ani vechime, si-au gasit in loc de cinste in caminul ei. Insa inceputul n-a fost atat de simplu pe cate pare.

„Am mers efectiv prin sate si am vorbit cu fiecare femeie in parte, am strabatut Romania si am reinvatat sa-mi iubesc tara cu ajutorul iei romanesti”, povesteste ea.

Citeste si: Peter Harley, irlandezul cu suflet de roman! A dus numele tarii noastre in intreaga lume si poarta camasa traditionala cu mandrie: "Sunt convins ca aici e o comoara a Europei"

Aventura Cristinei printre porturile nationale traditinale a inceput imprevizibil, intr-un moment in care isi cauta o simpla ie, pentru o conferinta de presa. A apelat la mama ei, fara sa stie ce urma sa declanseze: „am sunat-o intr-o zi s ii-am spus: te rog sa-ti suni toate prietenele, cunostiintele, fostele college de serviciu sis a le intrebi care dintre ele are o ie disponibila pentru copilul tau, si sa mi-o cumperi si sa mi-o dai cadou”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Asa a ajuns in batatura unei femei din sat, care avea sa-i deschida calea catre vremuri de mult apuse.

„Si-a venit cu camesoaiele acestea lungi si mi-a zis: uite, ai 5! Am si fote! Fota este materialul care se invarte. Si-am zis: vai, tanti, dar cum ma vezi pe mine imbracata asa la conferinta?”, p ovesteste ea.

De voie, de nevoie, Cristina le-a luat, fara sa stie la momentul respectiv ce avea sa faca cu ele: veneam zilnic la birou, ma uitam la ele si mi se parea cumva ca atitudinea mea

se schimba! Si zic'domnule, aici e o energie pozitiva.

Cristina nu a renuntat la celelalte preocupari ale sale, dar a aflat, in acel moment, ca cea mai buna "afacere" este cea pe care o faci cu sufletul: „si atunci a venit idea de ce n-as face o afacere care sa aiba ca obiect producerea hand-made a iilor romanesti”.

CITESTE SI: ia romaneasca, la Hollywood. Ce vedete internationale au fost surprinse purtand bluza traditionala romaneasca

Nu a fost usor, dar Cristina pare ca a reusit imposibilul. Dupa modelele vechi, traditionale, pe care le-a salvat de la disparitie, a reusit sa dea nastere altora nou-noute, facute manual, de femei din diverse colturi ale tarii.

Insa nu uita niciodata de unde a pornit totul si ce se ascunde in spatele fiecarei piese-unicat pe care viata i-a adus-o in cale: „o ie ascunde in spatele ei un trecut. E ca o viata de om trecuta, cu bune si cu rele”.

La 2 ani de cand a pornit in calatoria ce i-a purtat pasii printre traditiile populare romanesti, Cristina a "invatat" ce inseamna sa fii cu adevarat, roman.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si