Guvernul trebuie să acopere o gaură de 20 de miliarde de lei. Partidele PSD și PNL au pus în discuție o serie de măsuri fiscale, dar fără nicio concluzie finală.

Potrivit surselor hotnews.ro, o ședință a Coaliției PSD-PNL va avea loc săptămâna viitoare. Ar urma să se adopte măsurile fiscale care să acopere gaura din buget.

Sursele citate anterior menționează că, totuși, există un consens pe unele propuneri ale măsurilor fiscale.

Liberalii susțin că nu vor fi de acord, sub nicio formă, cu majorările taxelor și impozitelor.

Citește și: Eliminarea voucherelor de vacanță atacă turismul din România. ANAT: "Mărirea TVA la hoteluri şi restaurante la 19% ar conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România"

Măsurile fiscale propuse de PSD

PSD a propus două măsuri, agreate de liberali.

  • supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară sau în off shore. Aici taxa ar fi de 15%
  • impozitarea cu 1% pentru proprietăților rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro

Până în prezent nu există mai multe detalii referitoare la modul în care vor fi identificate proprietățile ce depășesc suma de 500.000

de euro.

Alte variante discutate în Coaliție au fost:

  • majorarea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%
  • microintreprinderile care depășesc rata de profitabilitate de 30% să se introducă un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
  • reducerea plafonului la microintreprinderi cu mai multe variante 250.000 euro

Pe fondul acestor măsuri s-au iscat discuții aprinse între PSD și PNL, iar până în acest moment nu există un consens politic.

Cum acoperă PSD și PNL gaura bugetară de 20 de miliarde de lei? Ce măsuri fiscale au fost puse pe masă / Drulă: Ciolacu şi Ciucă se joacă de-a „ţopăiala fiscală”

Cum acoperă PSD și PNL gaura bugetară de 20 de miliarde de lei? Ce măsuri fiscale au fost puse pe masă / Drulă: Ciolacu şi Ciucă se joacă de-a „ţopăiala fiscală”

[Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea]

Potrivit sursei menționate anterior, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a menționat că PNL nu va fi de acord cu majorările taxelor și impozitelor. Totuși, de discută despre scoaterea unor facilități.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Guvernul pregătește noi creșteri de taxe și impozite

„PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe şi impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilităţi, putem discuta despre eficientizare şi aici mă refer la reducerea unor poziţii, ca de exemplu 11 direcţii diferite care se ocupau de persoanele vulnerabile(...) cum nu cred că funcţionarii publici din înalta administraţie sunt conştiincioşi cu toţii, aşa cum cred că sunt şi oameni conştiicioşi, foarte buni, indiferent că sunt la stat sau la privat.

Trebuie să eficientizăm, să avem o administraţie mai suplă, cum s-a făcut în Franţa sau Italia şi noi, aici, să încercăm să facem nişte chestiuni legate de eficientizare, de reducere a aparatului ultra stufos bugetar de la nivel central”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL, citat de news.ro.

Rareș Bogdan: „Este o chestie de viziune greșită”

Prim-vicepreședintele PNL a mai adăugat că  „în momentul în care discuţi despre o impozitare a veniturilor peste cel al preşedintelui este o chestiune de viziune greşită cu privire la modul în

care încercăm să aducem banii la buget”.

„Dacă ne gândim să reducem plafonul la microintreprinderi trebuie să ne gândim că afectăm 380.000 aproape 400.000 de microîntreprinderi şi acest lucru este inacceptabil, deja a fost scăzut de la 1 milion la 500.000.(...) Am scăzut impozitul pe dividente, nu cred că este momentul să ducem lumea în zona gri, sau să îşi ascundă profiturile”, a precizat Rareş Bogdan.

„Să ne uităm puţin la vicii şi să ne gândim că nu putem să punem jugul, biciul doar pe zona privată care a suportat un sistem bancar deficitar care trebuie să împrumute statul în defavoarea privatului. Noi avem un sistem bancar românesc care împrumută într-o veselie statul român pentru că statul român plăteşte nişte dobânzi extrem de mari şi siguranţa este totală.

Citește și: Prețurile alimentelor vor scădea. Lista alimentelor care se vor ieftini de la 1 august 2023

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Aici trebuie să intervină domnul Mugur Isărescu şi BNR care să regleze lucrurile pentru că este stagnată piaţa. Nu cred că atunci când te gândeşti să iei facilităţi de la constructori, să te gândeşti în acelaşi moment, să le creşti şi salariul minim pe economie la 4.500 de lei. Asta e culmea, le iei cu o mână şi după aia le mai dai şi o palmă”, a mai adăugat prim-vicepreşedintele PNL.

Ce măsuri fiscale propune PNL

Măsurile fiscale propuse de PNL sunt:

  • menținerea unui TVA de 9% la alimente și la medicamente
  • creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante
  • creșterea taxei pe zahăr și sucurile carbogazoase
  • creșterea taxelor pentru licențele la jocuri noroc
  • creșterea taxelor pentru alcool și tutun
  • creșterea TVA la 19% la hrana pentru animale
  • plata CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

În Coaliție s-a discutat și despre eliminarea voucherelor de vacanță.

„Au fost doar discutii generale fără vreo finalitate. Oricum nu a fost vorba sa fie tăiate pentru toți bugetarii, doar pentru cei cu peste 5.000 de lei salariu net sau sa se dea doar în extra sezon( 15 iunie- 1 iulie si 1 sept- 15 sept). Are dreptatea lui și mediul de afaceri când zice că nu este Normal ca un bugetar din București, care are 7000 de lei salariu sau mai mult, să primească tichete de vacanța iar unul care muncește la privat si primește 3500 de lei( si acesti oameni sunt munciți din greu și țin țara cu taxe) să se uite la bugetari bogați cum primesc vacanțe de la stat”, a explicat un lider PNL pentru hotnews.ro

Drulă: Ciolacu şi Ciucă se joacă de-a „ţopăiala fiscală"

Președintele USR, Cătălin Drulă, aduce acuze la adresa liderilor PSD și PNL și spune că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se joacă de-a „țopăiala fiscală”. El spune că este necesară oprirea risipei, nu creșterea taxelor și impozitelor.

Citește și: Ei sunt bugetarii care primesc cinci salarii la angajare! Cine poate primi 15.000 de lei din toamnă și ce condiții trebuie îndeplinite

„Oare preşedintele României se uită la televizor zilele acestea? Să vadă ştirile despre guvernul său PSD-PNL care anunţă în fiecare zi noi creşteri de taxe şi impozite? Asta este stabilitatea promisă de Iohannis, pe care o livrează Ciolacu.

E stabilitate doar pentru politrucii instalaţi în funcţii publice şi plătiţi cu zeci de mii de euro pe lună, e stabilitate pentru pensionarii speciali care încasează tot mii de euro pe lună, e stabilitate pentru firmele de casă care câştigă în continuare contracte cu dedicaţie de la PSD şi PNL Nu e stabilitate pentru români! Oamenii nu ştiu cum să îşi mai chibzuiască banii, în timp ce Ciolacu şi Ciucă se joacă de-a 'ţopăiala fiscală'. Soluţia corectă este oprirea risipei, nu taxarea oamenilor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si