Numele. Ne deschide porți sau ne ghidează. E bagaj greu sau reper în viață. Acum vorbim însă despre acele nume care ne înveselesc.

„Mercedesa, sunt nume frumoase și astea, dar nu de noi. Mai este Țăndărică, mai e Franceza, mai este o grămadă în lume de astea.”

Și nu sunt exemple izolate. Cei de la Evidența Populației au văzut de-a lungul timpului multe ciudățenii în materie de prenume.

Andaluzia, Amorel sau Rândunel completează și ei lista românilor pe care părinții i-au vrut mai speciali. Își fac loc și Eugidiu, Exacustodian sau Monamur. Ne întrebăm oare Supplexa Memoranda și Salomeea Guinea au avut de furcă să se prezinte în copilărie?

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”

Lăsăm gluma la o parte și vrem să aflăm chiar de la români: ce contează cu adevărat când alegem numele nou-născutului?

„Sunteți cu cel mic și voiam să vă întrebăm cum îl cheamă. Moraru Roberto-Andrei. Cum ați ales numele? De la televizor, ascultam o melodie, iar Andrei a venit de la mine, mi-a plăcut mie.”

În timp ce unii se inspiră din melodii, alții o fac din mitologia greacă

Dacă unii s-au inspirat din melodii, alții și-au găsit prenumele favorite în mitologia greacă.

„Adonis! De unde numele acesta? De la un film care i-a plăcut foarte mult lui maică-sa, și i-am pus numele Adonis. Ție îți place? Da, este un zeu.”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Multe dintre prenumele „la modă” în ultimii ani sunt de origine englezească, uneori adaptate la specificul local.

„Stephanie. Am o fetiță. Cum ați ales? Soacra mea din Canada. De acolo v-ați inspirat? Da, de acolo.”

Acest tic a avut și câteva nume pe lista neagră.

„Nu Dominic. Orice nume, dar nu Dominic. Și ca fată nu Raisa. De ce? Deci e epidemie, Dominic, Raisa și așa mai departe, nu, nu accept situația aceasta.”

Iar dacă alții se gândesc din timp la alegerea numelui, altora, inspirația le vine pe moment.

„Îl cheamă Matias. Cum ați ales? În ultimul moment. Cum așa? Da, când eram în sala de operație mi-a venit în minte. Mi-a venit așa dintr-o dată că eram nehotărâtă. Voiam să-l cheme Martinel? Martinel? DE ce? Așa mi-a venit mie, mi se părea frumos.”

În 2022, printre cele mai căutate nume au fost cele cu rezonanță biblică: Noah, Lucas, Moise, Ava sau Matias. Trendul s-a păstrat și anul acesta, alături de prenumele scurte, ușor de pronunțat, ca Sara, Nina sau Ian. Un lucru e sigur: numele pe care îl purtăm ne va însoți, cu mici excepții, toată viața.

Anca Boalcă, psiholog: „Dacă ne gândim în antichitate în vremurile vechi, apuse, oamenii alegeau numele copiilor după zeități sau după marii eroii.

Și atunci numele aveau încărcătură, avea partea magică. Dacă purtam un anumit nume aveam o anumită forță.”

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

E important să fim atenți și la cum sună alăturate prenumele și numele de familie al copilului. Mai ales că în țara noastră predomină numele neaoșe, românești.

Andra Ionescu, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Așa arată harta numelor de familie din țara noastră. Dacă ne uităm în partea sudică, vedem că cele mai populare sunt nume precum Popescu și Dumitru. La nivel național însă Popa este pe locul I, cu 10 județe. Bineînțeles că în ținutul secuiesc numele Nagy și Kovacs sunt printre cele mai întâlnite. Ieșite din tipar sunt Suceava cu Rusu și Bihorul cu numele Varga.”, transmite Andra Ionescu, reporter Kanal D.

În țara noastră, sufixul -escu este cel mai des folosit și are semnificația istorică de „fiul lui”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si