Jocurile Olimpice de la Paris ar putea să devină un eveniment de răspândire masivă a febrei dengue, atrag atenția experții infecționiști, citați de CNN.

Citește și: O nouă bacterie „mâncătoare de carne” face deja ravagii printre persoanele sub 50 de ani în Japonia! Un om poate muri în doar 48 de ore! Medicii trag un semnal de alarmă

În septembrie 2023, mai multe persoane au suferit de febră dengue la Paris. Prezența acestei boli transmise de țânțari a fost un eveniment important din două motive: a fost cel mai nordic focar înregistrat vreodată și niciunul dintre pacienți nu călătorise recent.

Acest lucru a demonstrat că de acum înainte este posibil oricând ca febra dengue să fie transmisă local în nordul Europei.

Ce este febra dengue și cum se manifestă

Febra dengue este o afecțiune asemănătoare gripei, care se poate transmite prin mușcătura țânțarului Aedes. Este foarte răspândită în regiunile tropicale și subtropicale, dar ca urmare a creșterii turismului incidența febrei dengue a crescut semnificativ.

Persoanele cu risc sunt copii, vârstnici, persoanele cu imunitatea scăzută şi cele care călătoresc în zonele tropicale şi subtropicale endemice. 

Perioada de incubaţie este de 3-14 zile, iar cele mai importante simptome ale bolii sunt: frisonul, febra înaltă, cefalee, dureri musculare, sângerări gingivale sau nazale, hematurie (sânge în urină).

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Diagnosticul de certitudine se stabilește pe baza analizelor medicale de laborator.

Ce este febra dengue și cum se manifestă

Ce este febra dengue și cum se manifestă

[Sursa foto: Twitter]

De ce este mai mare riscul răspândirii febrei dengue în vara anului 2024

Apariția unui focar în inima Franței este relevantă din cauza Jocurilor Olimpice de la Paris.

Franța se află în așteptarea a peste 10 milioane de turiști, sportivi, spectatori și oficiali care ajung special în "orașul iubirii" pentru eveniment planetar.

Guvernul francez a analizat deja riscul răspândirii febrei dengue. În aceste condiții, sute de locuri din Paris sunt verificate în mod regulat pentru prezența țânțarilor purtători de dengue. Va fi de ajuns? se întreabă jurnaliștii de la CNN.

Conceptul de super-împrăștiere nu este nou în epidemiologie. În esență, înseamnă că o mică parte a populației, poate doar o singură persoană, este responsabilă pentru majoritatea cazurilor.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Un faimos super-răspânditor de-a lungul istoriei a fost „tifoid Mary”. Este vorba de Mary Mallon, care a fost o purtătoare asimptomatică de tifoidă, dar care ar fi infectat peste 100 de persoane.

Un studiu publicat în revista Nature sugerează că aproximativ 15% dintre oameni au fost responsabili pentru 85% din cazurile de COVID în provincia Hunan, China.

În ceea ce privește febra dengue, o analiză din Peru a super-răspândirii sugerează că 8% din spațiile ocupate de oameni sunt responsabile pentru peste jumătate din cazuri.

Trebuie remarcat faptul că dengue nu se transmite direct de la un om la altul, ci doar din mușcătura unui țânțar purtător de dengue.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si