Cum ar putea scăpa Rusia de Vladimir Putin. Recent, consilierii Pentagonului au avertizat asupra amenințării unui atac nuclear rusesc contra Europei.

Potrivit specialiștilor, există câteva situații plauzibile în care Rusia ar putea reacționa împotriva unor țări din NATO, chiar printr-un atac nuclear.

De asemenea, nu este exclus ca rușii să fie primii care lovesc țările Alianței și să provoace un conflict în întregul bloc comunitar, spun analiștii.

Care este cel mai plauzibil scenariu prin care Rusia poate scăpa de Vladimir Putin

Războiul dintre Rusia și Ucraina amenință direct ordinea de securitate la nivel global, şi constituie o criză existenţială pentru securitatea Europei. Astfel, o victorie sau o înfrângere a Ucrainei va avea consecinţe pe termen mediu şi lung asupra teatrelor regionale din Europa, a rolurilor UE şi NATO.

Însă, înlăturarea liderului de la Kremlin, acesta este scenariul la care visează cei mai mulți dintre occidentali. După impunerea unor sancțiuni economice masive către Rusia și având altele în pregătire, ei vor să-l slăbească pe Vladimir Putin și să-i provoace astfel căderea.

O politică centrată pe victoria Ucrainei va necesita viziune, determinare şi claritate strategică pentru ca pe termen mediu blocul comunitar să dezvolte o politică de securitate comună complementară NATO.

Citeste si: Cel puțin 14 persoane au fost rănite în Rusia, în urma unei explozii puternice

Cum ar putea scăpa Rusia de Vladimir Putin. Care sunt cele mai plauzibile scenarii

Cum ar putea scăpa Rusia de Vladimir Putin. Care sunt cele mai plauzibile scenarii

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Totodată, viitorul Europei depinde de măsura în care reuşeşte Vladimir Putin să-şi atingă obiectivele în Ucraina, dar și de eficienţa răspunsului Occidentului.

Potenţialele scenarii ale desfăşurării războiului vor avea un impact asupra securităţii europene pe termen mediu.

Alte scenarii prin care Rusia își poate schimba liderul de la Moscova

Scenariul 1: Războiul scurt, capturarea Kievului 

Dacă luăm în considerare acest scenariu, Rusia îşi intensifică operaţiunile militare. Totodată, vor exista mai multe tiruri de artilerie şi de rachete care vor lovi nediscriminatoriu întreagul teritoriu ucrainean. Forţele aeriene ruse, care au jucat un rol minor până acum vor lansa atacuri și mai grave. Atacuri cibernetice masive vor viza toată Ucraina, ţintind elemente-cheie din infrastructura naţională. Alimentarea cu energie şi reţelele de comunicaţii vor fi întrerupte.

Citeste si: Sancțiuni aduse Rusiei. Ursula von der Leyen: „Suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească”

Preşedintele Putin declară victoria şi retrage unele dintre forţele armate ruse, lăsând în urmă un număr suficient de mare de militari pentru a menţine controlul. Mii de refugiaţi vor continua să fugă în Occident. 

Scenariul 2: Război lung, problemele armatei rusești 

Este posibil ca acest conflict să se transforme într-un război prelungit. Forţele armate ruse se pot împotmoli și pot fi afectate de un moral scăzut, o logistică deficitară şi o conducere slabă. S-ar putea ca forţele ruse să aibă nevoie de mai mult timp pentru a-şi asigura controlul în oraşe precum Kiev, ai căror apărători participă la lupte de stradă.

Un îndelungat asediu ar putea să urmeze. 

Citeste si: Anunț de la Kremlin: ofensiva Rusiei va continua până la controlul total al regiunii Donețk

Cum ar putea scăpa Rusia de Vladimir Putin. Care sunt cele mai plauzibile scenarii

Cum ar putea scăpa Rusia de Vladimir Putin. Care sunt cele mai plauzibile scenarii

Scenariul 3: Război european, atacul țărilor Baltice și amenințarea cu armele nucleare

Mulți se întreabă dacă acest război ar putea depăși graniţele Ucrainei? Preşedintele Putin ar putea să încerce să recâştige părţi din fostul imperiu ţarist prin trimiterea de trupe în foste republice sovietice, precum Moldova şi Georgia, care nu fac parte din NATO.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop de weekend, 23-24 noiembrie 2024: Gemenii au parte de reușite la care nici nu se așteptau. Săgetătorii au noroc la bani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Nicolae Ciucă, despre un posibil atac al Rusiei: „Scenariul atacării României de către Rusia nu trebuie neglijat”

Totodată, ar putea să se producă o eroare de calcul strategic şi o escaladare a conflictului. Putin ar putea să declare că transporturile de arme din Occident către armata ucraineană reprezintă un act de agresiune care necesită represalii. El ar putea să ameninţe cu trimiterea de trupe în ţările baltice care sunt membre în NATO, inclusiv în Lituania.

Scenariul 4: Soluţie diplomatică 

"Armele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă", a precizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut mai multe conversații telefonice cu preşedintele Putin. Diplomaţii declară că anumite canale de comunicare au fost deschise cu Moscova. Însă, în mod surprinzător, oficialii ruşi şi cei ucraineni s-au întâlnit pentru negocieri la graniţa cu Belarus. Negocierile nu au dus la obţinerea unor progrese importante. Totuşi, Putin pare că a acceptat cel puţin posibilitatea unei încetări negociate a focurilor de armă.

Scenariul 5: Putin înlăturat de la putere

Când a decanșat războiul, liderul de la Kremlin a declarat: "Suntem pregătiţi pentru orice rezultat".

Dar dacă rezultatul ar însemna ca el să piardă tot? Totuşi, multe lucruri s-au schimbat în ultimele luni şi oamenii se gândesc acum la astfel de posibilități. Lawrence Freedman, profesor-emerit la facultatea de Studii despre război din cadrul Kings College din Londra, a declarat: "Acum este la fel de probabil să se schimbe regimul la Moscova, cât şi la Kiev".

Situaţia internă ar putea deveni dificilă şi un număr suficient de membri ai armatei, poliţiei şi elitei economice din Rusia s-ar întoarce împotriva lui Putin. Occidentul ar preciza foarte clar că dacă Putin ar putea fi înlăturat de la putere şi înlocuit cu un lider mai moderat, atunci Rusia va beneficia de o ridicare a unora dintre sancţiuni.

Mai mult, s-ar produce o lovitură de stat şi Putin ar fi înlăturat de la putere. Însă, acest scenariu pare puţin probabil în acest moment. Dar el nu ar fi complet neplauzibil dacă oamenii care au beneficiat de legăturile lor cu Putin nu ar mai crede că liderul de la Kremlin poate să le apere în continuare interesele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si